Image Alt

PROGRAM: SZKOLENIA I DEGUSTACJE – AKTUALIZACJA

PROGRAM: SZKOLENIA I DEGUSTACJE – AKTUALIZACJA

SZKOLENIA

Jeśli chcecie poszerzyć swoją wiedzę na temat piwa, zapraszamy Was na świetne szkolenia o różnym stopniu zaawansowania.

Szkolenie nie tylko dla piwowarów

prowadzenie – Paweł Leszczyński

Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na bazie aromatów FlavorActiV poprowadzi Paweł Leszczyński, certyfikowany sędzia piwny, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.

To szkolenie pomyślane jest jako kalibracja dla piwowarów domowych i rzemieślniczych, (ale też dla innych zainteresowanych światem różnorodności piwnych aromatów, niekoniecznie tych właściwych ) dzięki której będą potrafiły szybko zidentyfikować wady w piwie i określić ich źródło. Mniej będziemy skupiać się na nim na teorii sensorycznej. Zalecane jest, aby każdy z pracowników browaru przeszedł podobny kurs minimum raz do roku.

Aromaty: aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), diacetyl, SO2, H2S, papierowy, utleniony (mieszanka), sztuczny miód, fenolowy, kwas izowalerianowy.

Czas trwania: 1,5 godziny

Terminy:

Piątek, 10 czerwca, godz. 18:00 – ODWOŁANE

Sobota, 11 czerwca, godz. 15:00 – ODWOŁANE

Sobota, 11 czerwca, godz. 18:00 – ODWOŁANE

Niedziela, 12 czerwca, godz. 13:00 – ODWOŁANE

Cena: 109 zł

Maksymalna liczba osób: 20

Uwaga: W przypadku zgłoszenia się poniżej 15 osób na wyznaczoną godzinę, organizator zastrzega sobie prawo zaproponowania uczestnikowi innej godziny szkolenia lub zwrócenia kosztu biletu uczestnikowi.

 

Szkolenie degustatorskie

prowadzenie – Krzysztof Lechowski

Certyfikowany sędzia piwny, były prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas FDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw.

Czas trwania: 1,5 h

Terminy:

Piątek, 10 czerwca, godz. 19:00

Sobota, 11 czerwca godz. 14:00 – ODWOŁANE

Sobota, 11 czerwca godz. 17:00 – ODWOŁANE

Niedziela, 12 czerwca, godz. 14:00 – ODWOŁANE

Cena: 80 zł

Maksymalna liczba osób: 20

Uwaga: W przypadku zgłoszenia się poniżej 15 osób na wyznaczoną godzinę, organizator zastrzega sobie prawo zaproponowania uczestnikowi innej godziny szkolenia lub zwrócenia kosztu biletu uczestnikowi.

Plan jak dotrzeć na szkolenie:

Szkolenie dla sędziów piwnych

Prowadzenie – Paweł Leszczyński

To najbardziej zaawansowane szkolenie, podczas którego poznamy 20 substancji, które dość często pojawiają się w piwach nowofalowych. Ich degustacja będzie również pretekstem do tego, aby opowiedzieć o grupach aromatów takich jak estry, fenole, aromaty siarkowe i tym podobne. Skupimy się na wadach, ale nie zabraknie też cech aromatycznych, które są charakterystyczne na konkretnych stylów piwa.

To szkolenie zawierające autorski wybór próbek przeznaczone jest dla sędziów piwnych i miłośników piwa, którzy chcą umieć rozpoznawać poszczególne składowe aromatów, rozpoznawać te, które są wynikiem błędów w produkcji i poznać najlepsze sposoby wyczuwania tych
substancji.

Aromaty: Aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), DMS, diacetyl, fenolowy, H2S, heksanian etylu, koci, kwas izowalerianowy, kwas kaprylowy, kwas mlekowy, metaliczny, metional, miodowy, nasłoneczniony, papierowy, przyprawowy, ściągający.

Czas trwania: 2 godziny

Termin:

Sobota, 11 czerwca, godz. 12:00

Cena: 159 zł

Maksymalna liczba osób: 20

Uwaga: W przypadku zgłoszenia się poniżej 15 osób organizator zastrzega sobie prawo odwołania szkolenia i zwrócenia kosztu biletu uczestnikowi.

Plan jak dojść na szkolenie:

ABC cydrów polskich

Prowadząca – Ania Dławichowska / Hedonistic Life Approach – popularyzatorka cydrów i miodów pitnych, sędzia miodosytnicza

W trakcie degustacji poznasz 6 różnych odsłon polskiego cydrownictwa. Czy wiesz czym jest cydr? Jakie może mieć barwy, aromaty, smaki? Z jakich jabłek produkuje się cydr i dlaczego? Dowiesz się czym jest cydr rzemieślniczy i dlaczego różni się od koncernowego, nie tylko ceną. I najważniejsze – jak bardzo różne cydry robi się w Polsce. Jeśli uważasz, że cydry są słodkie – to bardzo zaskoczę Cię tym czego spróbujesz. Jeśli uważasz ze cydry są tylko kwaśne i nijakie to też czeka Cię duża niespodzianka.

Terminy:

10 czerwca (piątek) | godz. 17.00 – 18.30 – ODWOŁANE

12 czerwca (niedziela) | godz. 14.00 – 15.30 – ODWOŁANE

Cena: 100 zł

Maksymalna liczba osób: 20

Uwaga: W przypadku zgłoszenia się poniżej 10 osób na wyznaczoną godzinę, organizator zastrzega sobie prawo zaproponowania uczestnikowi innej godziny degustacji lub zwrócenia kosztu biletu uczestnikowi.

ABC miodów pitnych

Prowadząca – Ania Dławichowska / Hedonistic Life Approach – popularyzatorka cydrów i miodów pitnych, sędzia miodosytnicza

Podczas degustacji poznasz 6 polskich rzemieślniczych miodów pitnych. Miód pitny uchodzi za wybitnie polski alkohol. Jednak jego historia jest równie długa jak wina! Gdzie i jak się go produkuje dzisiaj? Czy każdy miód pitny jest bardzo słodki i bardzo mocny? W czasie degustacji poznasz odpowiedzi na te pytania oraz spróbujesz miodów z dodatkiem owoców, kwiatów i przypraw. Poznasz tradycyjne i nowoczesne podejście do miodów pitnych w wykonaniu polskich rzemieślniczych miodosytników, którzy cieszą się ogromnym uznaniem za granicą, zdobywając liczne medale.

Cena: 100 zł

Terminy:

10 czerwca (piątek) | godz. 19.30 – 21.00 – ODWOŁANE

12 czerwca (niedziela) | godz. 16.30 – 18.00 – ODWOŁANE

Maksymalna liczba osób: 20

Uwaga: W przypadku zgłoszenia się poniżej 10  osób na wyznaczoną godzinę, organizator zastrzega sobie prawo zaproponowania uczestnikowi innej godziny degustacji lub zwrócenia kosztu biletu uczestnikowi.

Oddałeś/aś maksymalną ilość głosów w dniu dzisiejszym. Zamknij

Już głosowałeś/aś na to piwo. Zamknij

Twój głos został oddany. Dziękujemy.