Image Alt

Pełny Program

Piątek 8 czerwca

Godz. 16.10 – Instrukcja obsługi festiwalu

70 wystawców, niezliczona ilość piw, 2 sceny i mnóstwo atrakcji okołopiwnych. Jak się w tym wszystkim połapać? Postaramy się Wam pomóc! Zarówno tym początkującym, jak i tym, którzy odwiedzają nas po raz dziewiąty. 

O tym co nowego na 9. WFDP, jak rozmieszczone są stoiska, o festiwalowych wystawach i innych atrakcjach WFDP. 

 

Godz. 16.30 – Oficjalne otwarcie 9.WFDP 

Elżbieta Lenczyk – dyrektor Festiwalu oraz pomysłodawczynie projektu: Joanna Boś i Agnieszka Wołczaska – Prasolik – przywitają Was oficjalnie.

 

Godz. 16.45 – Strefa Turystyki Piwnej – Prezentacja Muzeum Piwowarstwa – Tomasz Moszczyński

Muzeum Piwowarstwa w Centrum Edukacji Browarniczej w Piotrkowie Trybunalskim to jedyne takie miejsce w Polsce, w którym w przystępny sposób, krok po kroku, zapoznacie się z procesem produkcji piwa, od przygotowania słodu aż po butelkowanie – zobaczcie co ma do zaoferowania i dlaczego warto je odwiedzić.

 

Godz. 17.15Piwo i sport – czy tak można? 

Wojtek Frączyk (Browar Widawa) organizator meczu Polski Craft! vs Czarni Chrząstawa oraz Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Festiwal Dobrego Piwa, Warsztat Piwowarski) i zaproszeni goście pochylą się nad zagadnieniem trochę na poważnie, ale głównie żartem.

 

Godz. 18.15Konkurs dla publiczności pod patronatem Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich

Do wygrania bilety na Spotkanie z piwowarami domowymi (sobota) oraz  koszulki Warsztatów Piwowarskich. Pytania związane będą z piwowarstwem domowym i Warsztatami -zapraszamy, szczególnie początkujących piwowarów. 

 

Godz. 18.30 – „Kobiety w piwowarstwie rzemieślniczym w Polsce i na świecie” 

Panel dyskusyjny- zaproszeni goście: Tomek Kopyra, Herlinda Heras, (Sonoma State University), Agnieszka Wołczaska – Prasolik (Warsztat Piwowarski, WFDP, WWP), Agnieszka Skórka (Browar Alternatywa). 

Tomek Kopyra, piwny vloger, znawca i smakosz piwa zaprasza na scenę panie związane z piwowarstwem rzemieślniczym. Jak się znalazły w branży, dlaczego akurat piwo, oraz inne pytania czekają na odpowiedzi od Herlindy Heras, piwnej edukatorki z Sonoma State University.

 

Godz. 19.45Konkurs z piwem festiwalowym

Do wygrania bilety na warsztaty piwowarskie (spotkanie w sobotę o g. 16:30), piwo festiwalowe i nie tylko! 

 

Godz. 20.00 – 24.00 Muzyka klubowa na festiwalowej plaży

Piknik kulturalny to nic innego, jak trzydniowa strefa kultury towarzysząca Festiwalowi Dobrego Piwa, o charakterze piknikowym, z koncertami, spotkaniami z artystami, pokazami filmowymi,  rozbudowaną strefą aktywności dla dzieci. Ideą pikniku jest najlepsza kultura dostępna dla każdego i w każdym wieku. Podczas festiwalu zagrają tylko polskie zespoły, promować będziemy polskich artystów.

 

Godz. 17.00 –  L.U.C z projektem Good L.U.C.K  i goście

szczegóły: http://cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/1,510,29,23404416,164118,Piknik-Kulturalny-Co-Jest-Grane-24–L-U-C-.html

 

Godz. 19.00 – Bovska

szczegóły: http://cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/1,510,29,23404516,164118,Piknik-Kulturalny-Co-Jest-Grane-24–Bovska.html                                                                                  

 

Godz. 21.00 – Kamp!

szczegóły: http://cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/1,510,29,23404527,164118,Piknik-Kulturalny-Co-Jest-Grane-24–KAMP-.html

Specjalne miejsce dla piwowarów, nie tylko domowych. Zobaczycie jak się warzy piwo w domu, spotkacie się z piwowarami, posłuchacie ciekawych prelekcji tematycznych, zrobicie testy na daltonizm smakowy. O produktach do warzenia piwa, recepturach i ogólnie – o tajnikach piwowarstwa porozmawiacie z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz przedstawicielami sklepów piwowarskich. Ponadto w strefie:

 

Godz. 16.00 – 24.00 – Od piwowarstwa domowego do swojego browaru – wystawa

Przedstawimy sylwetki znanych piwowarów domowych, którzy obecnie związani są z browarami rzemieślniczymi

 

Godz. 16.00 – 24.00 – Stoisko Twój Browar – pokaz warzenia piwa

Twój Browar to pierwszy we Wrocławiu sklepu specjalizujący się w sprzedaży produktów dla piwowarstwa domowego, prowadzony przez piwowarów domowych.

 

Godz. 17.30 i 19.00*- „Degustacja pod okiem specjalisty” – szkolenie degustacyjne

Czy Ty właściwie wiesz, co pijesz? Zapraszamy na degustację pod okiem specjalisty, który opowie, jak należy degustować piwo, rozróżniać style piwne i stopniowo pogłębiać o nich wiedzę. Zwróci też uwagę na to, jak doceniać jego poszczególne walory zarówno w całości, jak i w podziale na elementy składowe. Wiele ciekawych informacji przedstawi doświadczony sędzia piwny, pod którego okiem uczestnicy spróbują 6 próbek różnych gatunków piw (każda po ok. 100 ml). Ten krótki kurs pomoże także uczestnikom w nawigacji po piwach Festiwalu – co wybrać wśród takiej mnogości propozycji

Prowadzący – Krzysztof Lechowski, certyfikowany sędzia PSPD.

Warsztaty płatne: 30 zł

Bilety można kupić na www.biletyna.pl

Jeśli kupisz bilet przez portal biletyna.pl, zapraszamy przed degustacją do Biura Festiwalowego po odbiór specjalnych wejściówek.

*Sprzedaż biletów na godz.19.00 zostanie uruchomiona po zapełnieniu się grupy na godz. 17.30.

 

Godz. 16.00 – 20.00 – Polskie  Stowarzyszenie Piwowarów Domowych

Stoisko promocyjne PSPD, pokaz warzenia piwa oraz  test na daltonizm smakowy

 

Godz. 16.00 – 20.00 – BeerBob – prezentacja projektu wspierającego piwowarstwo domowe

Projekt powstaje w ramach organizacji OpenBrewery, której celem jest tworzenie narzędzi umożliwiających prostego dokonywania pomiarów w skali browaru domowego.

„Chcemy nie tylko projektować takie narzędzia, ale też zaprosić piwowarów domowych do uczestnictwa w powstającej przy okazji projektu społeczności gromadzącej dane z takich zautomatyzowanych pomiarów. Ma to umożliwić dokładniejszą analizę procesów związanych z warzeniem piwa i powiększania wiedzy na temat czynników wpływających na jego parametry i smak”.

Godz. 16.00 – 23.00

Prezentacja ciekawych miejsc związanych z piwowarstwem, gdzie oprócz dobrego piwa można znaleźć również niezapomnianą przygodę. W tym roku mamy ciekawe propozycje na spędzenie czasu zarówno z Polski jak i z zagranicy. W strefie znajdziecie wiele atrakcji, min: zaprezentuje się piwne SPA, berliński szlak piwa czy Twierdza Kłodzko z niebanalnymi grami planszowymi. 

Lista miejsc prezentujących swoje piwne atrakcje turystyczne:

http://www.festiwaldobregopiwa.pl/strefa-turystyki-piwnej/

 

Godz. 16.00 – 23.00 – Wystawa etykiet piwnych

W tym roku podczas 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa zapraszamy do odwiedzenia Piwnej Galerii Plakatu. Etykiety już dawno wyszły z cienia i nie są traktowane po macoszemu. Ich projektowanie jest integralną częścią procesu tworzenia piwa. Producenci dbają o zaproszenie do współpracy cenionych grafików, często wcześniej nie związanych z branżą browarniczą. W efekcie finalna kreacja jest doskonałą zapowiedzią smaku, który czeka na nas po otwarciu butelki. Już w czerwcu pokażemy Wam najbardziej nietuzinkowe etykiety, wydrukowane w dużym formacie, nie przeoczcie tego!

Godz. 16.00 – 24.00

Niebanalnie zaaranżowana sztuczna plaża z DJ-skimi setami, wokół której znajdziecie Food Trucki z ciekawą ofertą kulinarną. Ta strefa to miejsce, gdzie będziesz mógł nie tylko zjeść, ale też miło spędzić czas. Wybór dań będzie przeogromny, specjalnie polecamy stoisko: Podróże z Top Szefową – Mariola Monczak&Piotr Gładczak (Mariola Monczak to wieloletnia Szefowa Kuchni w popularnej restauracji Pod Papugami, uczestniczka siódmej edycji programu Top Chef, dusza towarzystwa. Piotr Gładczak to założyciel najpopularniejszego wrocławskiego bloga – Wrocławskie Podróże Kulinarne. Podczas Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa postanowili połączyć swoje siły i pokazać, że festiwalowe, streetfoodowe jedzenie nie musi być nudne. Wspólnymi siłami przygotują kilka ciekawych pozycji, których spróbować będzie można na ich stoisku podczas festiwalu).

Sobota 9 czerwca

Godz. 13.00 – Instrukcja obsługi festiwalu – przedstawienie programu

Dzień drugi, czyli pierwsze piwne (i nie tylko) rekomendacje, uwagi, spostrzeżenia oraz garść informacji technicznych od Piwnego Klubu i zaproszonych gości. 

 

Godz. 13.20 – Strefa turystyki piwnej – prezentacja berlińskiego kraftu

Clifton Kinchen z Berlin Craft Beer Experience, wieloletni przewodnik po Berlinie i piwie kraftowym, opowie wam trochę o tym jak wygląda niemieckie piwo rzemieślnicze i dlaczego warto odwiedzić Berlin i napić się tam piwa. 

 

Godz. 14.00 – Live Beer Blogging – Tomek Kopyra, Reuben Gray (The Tale of the Ale, Beoir), Martin Voigt (proBIER.tv), Michał ‚Docent’ Maranda (Polskie Minibrowary), Paweł Barcz (Piwny Klub) i Pavel Paluchovski (Piwny Klub)

Live Beer Blogging – Tomek Kopyra, i Martin Voight po raz kolejny biorą pod lupę ciekawe pozycje z asortymentu browarów uczestniczących w Festiwalu Dobrego Piwa. Jaki to będzie zestaw piw? Czy zgodzicie się z ich oceną? Odpowiedzi na te pytania już w festiwalową sobotę 9 czerwca!

 

Godz. 15.00 – Konkurs

Piotr Gładczak z Wrocławskich Podróży Kulinarnych oraz Browar Cztery Ściany zapraszają na wspólnie uwarzone piwo i ciekawy konkurs dla publiczności. 

 

Godz. 15.15 Foodpairing – Mariola Monczek (uczestniczka Top Chef) i Piotr Gładczak (Wrocławskie Podróże Kulinarne)

Nasi goście przygotują smaczną przekąskę dla publiczności, opowiedzą skąd akurat taki pomysł, do jakiego piwa najlepiej ją podawać, ale i dlaczego warto bawić się smakami i niekoniecznie zamykać w schematach, że danie X musi być przyporządkowane do IPA, a danie Y do stoutów.

 

Godz. 16.15 Degustacja – co, gdzie i jak?

Krótki wykład o degustowaniu piwa, czyli jak degustować, z czego i gdzie. Do czego służą płukarki, jak ich używać? Dodatkowo słówko o Strefie piwowarów domowych. Zaprasza Piwny Klub wraz ze swoimi gośćmi

 

Godz. 17.00 – Ogłoszenie wyników Konkursu Piw Domowych

 

Godz. 17.15 – Dokąd zmierza polskie piwo? Panel dyskusyjny piwnej blogosfery. Zaprasza Piwny Klub.

Jeszcze do niedawna wielu z nas jeździło czasem i kilka miejscowości dalej, żeby kupić upragniony Atak Chmielu. Dziś nikogo już nie dziwi widok piwa rzemieślniczego w Lidlu, Tesco, czy osiedlowym sklepie. Z drugiej strony widać z pewnością rozwój samych browarów. Coraz więcej z nich buduje potężne inwestycje, wchodzi na giełdę, zakłada stowarzyszenia… I co dalej? Jak będzie w polskim piwowarstwie rzemieślniczym? Piwny Klub rozmawiać będzie z czołowymi blogerami piwnymi w Polsce.

 

Godz. 18.00 – GALA rozdania nagród w konkursie na najlepsze piwo WFDP 2017 

Nepomucen, Zakładowy i Maryensztadt to browary, które Waszym zdaniem uwarzyły najlepsze piwa na zeszłoroczny Festiwal – dziś nagrodzimy ich pamiątkowymi szyldami. Galę uświetni koncert zespołu Papadram.

 

Godz. 19.15 – „2 na 1 z Tomkiem Kopyrą”, czyli Piwny Klub w rozmowie z największym polskim blogerem piwnym. O piwie i nie tylko.

“Cześć, tutaj Tomek Kopyra z blogu blog.kopyra.com!” Pewnie większość z Was bez trudu rozpoznaje to powitanie! Z najbardziej rozpoznawalnym piwnym blogerem w Polsce, czyli Tomkiem Kopyrą porozmawiamy oczywiście o piwie, fantastyce i Obornikach Śląskich. Zaprasza Piwny Klub.

 

Godz. 20.00 – 24.00 – Muzyka klubowa na festiwalowej plaży

Piknik kulturalny to nic innego, jak trzydniowa strefa kultury towarzysząca Festiwalowi Dobrego Piwa, o charakterze piknikowym, z koncertami, spotkaniami z artystami, pokazami filmowymi,  rozbudowaną strefą aktywności dla dzieci. Ideą pikniku jest najlepsza kultura dostępna dla każdego i w każdym wieku. Podczas festiwalu zagrają tylko polskie zespoły, promować będziemy polskich artystów.

 

Godz. 17.00 –  Pola Rise

 

Godz. 19.00 –  Mery Spolsky

szczegóły:  http://cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/1,510,29,23404552,164118,Piknik-Kulturalny-Co-Jest-Grane-24–Mery-Spolsky.html                                     

 

Godz. 21.00 –  L. Stadt

Specjalne miejsce dla piwowarów, nie tylko domowych., zobaczycie jak się warzy piwo w domu, spotkacie się z piwowarami, posłuchacie ciekawych prelekcji tematycznych, zrobicie testy na daltonizm smakowy. O produktach do warzenia piwa, recepturach i ogólnie – o tajnikach piwowarstwa porozmawiacie z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz przedstawicielami sklepów piwowarskich.

 

Godz. 13.00 – 16.00 – Spotkanie Piwowarów Domowych – część zamknięta 

Już 15 raz we Wrocławiu spotykają się piwowarzy domowi z całej Polski, wymieniają się doświadczeniami, recepturami i nawiązują przyjaźnie. Do 2010 roku w ramach Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, które odbywały się w różnych miejscach Wrocławia, a od 2010 roku w ramach Festiwalu Dobrego Piwa, który powstał właśnie dzięki Warsztatom i gościnności C.K. Zamek.

 

Godz. 16.30 – 18.30 – Otwarte spotkanie z Piwowarami Domowymi

Tylko tego dnia masz możliwość spotkać w jednym miejscu około 80 piwowarów i piwowarek – co ciekawego przywiozą w tym roku? Przyjdź i się przekonaj!

Wstęp: 10 zł   Zakup biletu: Sklep Festiwalowy (od ul. Królewieckiej)

  

Godz. 12.00 – 20.00 – Stoisko Twój Browar – pokaz warzenia piwa

Twój Browar to pierwszy we Wrocławiu sklepu specjalizujący się w sprzedaży produktów dla piwowarstwa domowego, prowadzony przez piwowarów domowych.

 

Godz. 12.00 – 20.00 – Polskie  Stowarzyszenie Piwowarów Domowych

Stoisko promocyjne, pokaz warzenia piwa oraz  test na daltonizm smakowy

 

Godz. 12.00 – 20.00 Od piwowarstwa domowego do swojego browaru – wystawa

Przedstawimy sylwetki znanych piwowarów domowych, którzy obecnie związani są z browarami rzemieślniczymi.

Godz. 12.00 – 23.00

Prezentacja ciekawych miejsc związanych z piwowarstwem, gdzie oprócz dobrego piwa można znaleźć również niezapomnianą przygodę. W tym roku mamy ciekawe propozycje na spędzenie czasu zarówno z Polski jak i z zagranicy.

Lista miejsc prezentujących swoje piwne atrakcje turystyczne:

http://www.festiwaldobregopiwa.pl/strefa-turystyki-piwnej/

 

Godz. 12.00 – 23.00 – Wystawa etykiet piwnych

W tym roku podczas 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa zapraszamy do odwiedzenia Piwnej Galerii Plakatu. Etykiety już dawno wyszły z cienia i nie są traktowane po macoszemu. Ich projektowanie jest integralną częścią procesu tworzenia piwa. Producenci dbają o zaproszenie do współpracy cenionych grafików, często wcześniej nie związanych z branżą browarniczą. W efekcie finalna kreacja jest doskonałą zapowiedzią smaku, który czeka na nas po otwarciu butelki. Już w czerwcu pokażemy Wam najbardziej nietuzinkowe etykiety, wydrukowane w dużym formacie, nie przeoczcie tego!

Godz. 12.00 – 24.00

Niebanalnie zaaranżowana sztuczna plaża z DJ-skimi setami, wokół której znajdziecie Food Trucki z ciekawą ofertą kulinarną. Ta strefa to miejsce, gdzie będziesz mógł nie tylko zjeść, ale też miło spędzić czas. Wybór dań będzie przeogromny, specjalnie polecamy stoisko: Podróże z Top Szefową – Mariola Monczak&Piotr Gładczak (Mariola Monczak to wieloletnia Szefowa Kuchni w popularnej restauracji Pod Papugami, uczestniczka siódmej edycji programu Top Chef, dusza towarzystwa. Piotr Gładczak to założyciel najpopularniejszego wrocławskiego bloga – Wrocławskie Podróże Kulinarne. Podczas Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa postanowili połączyć swoje siły i pokazać, że festiwalowe, streetfoodowe jedzenie nie musi być nudne. Wspólnymi siłami przygotują kilka ciekawych pozycji, których spróbować będzie można na ich stoisku podczas festiwalu).

Niedziela 10 czerwca

Godz. 13.00 – Pierwsze podsumowanie WFDP

Nadal zagubieni? Postaramy się Wam pomóc i przekażemy nasze odkrycia tegorocznego festiwalu oraz na gorąco podsumujemy dwa pierwsze dni Festiwalu – Piwny Klub i zaproszeni goście.

 

Godz. 13.20 – Twój Browar – pokaz warzenia piwa

Twój Browar zaprezentuje podstawowe metody warzenia piwa domowymi sposobami. 

 

Godz. 13.45 – Konkurs dla publiczności 

Lubisz dobre piwo? bywasz na naszym Festiwalu? – jeśli tak, to ten konkurs jest właśnie dla Ciebie! 

 

Godz. 14.00 – „W prostocie siła” – Mariola Monczek (uczestniczka Top Chef) i Piotr Gładczak (Wrocławskie Podróże Kulinarne)

Nasi goście wskażą kierunek, w którym mogłyby podążyć multitapy i miejsca podające piwo ogólnie. Udowodnią, że nie trzeba silić się na skomplikowane pozycje w menu, a wystarczy zastosować kilka tricków i wykorzystać proste składniki, aby zadowolić gości i żeby im te dania smakowały.

 

Godz. 15.00 – Turystyka piwna dla początkujących – Tomasz Gebel – Piwne Podróże 

 

Godz. 15.20 – Twój Browar – pokaz warzenia piwa

 

Godz. 15.40 – Beer Bob – prezentacja projektu wspierającego piwowarstwo domowe

 

Godz. 16.00 –  15 groszy, czyli dlaczego Kraft przebija koncerny.

Pewnie wielu z Was zastanawia się: czym różni się piwo rzemieślnicze od tego, dostępnego powszechnie w większości marketów? Na pewno ceną. Jeśli ceną, to pewnie i jakością. Smakiem? Aromatem? Przyjdź na nasz wykład połączony z degustacją i przekonaj się, dlaczego warto pić dobre piwo i dlaczego to… wcale nie jest drogi

Aby zapisać się na panel degustacyjny wyślij mail na: piwnyklub@gmail.com w tytule podając: Panel WFDP 2018. Decyduje kolejność zgłoszeń!

UWAGA! Panel degustacyjny przeznaczony jest dla osób rozpoczynających swoją przygodę z dobrym piwem. Jeśli rozróżniasz Mosaic od Citry – nie zapisuj się!

 

Godz. 17.00 – rozstrzygnięcie konkursu Facebookowego 

Rozdajemy atrakcyjne nagrody! Wszystko, co powinieneś zrobić to polubić stronę Piwnego Klubu i Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa na Facebooku, przyjść do nas pod scenę, odpowiedzieć na jedno proste pytanie i nagroda jest Twoja. Spieszcie się, liczba nagród jest ograniczona. Do zobaczenia! (Zaprasza – Piwny Klub i Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa)

 

Godz. 17.15 – Dolnośląskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych – prezentacja

Kiedy powstało Stowarzyszenie, w jakim celu, o planach na najbliższą i dalszą przyszłość opowiedzą przedstawiciele DSBR.

 

Godz. 18.00 – Ogłoszenie wyniku konkursu na najlepsze piwo WFDP 2018 wg Festiwalowiczów 

głosowanie poprzez stronę www.festiwaldobregopiwa.pl 

 

Godz. 18.15 – 20.00 – Muzyka klubowa na festiwalowej plaży

Piknik kulturalny to nic innego, jak trzydniowa strefa kultury towarzysząca Festiwalowi Dobrego Piwa, o charakterze piknikowym, z koncertami, spotkaniami z artystami, pokazami filmowymi,  rozbudowaną strefą aktywności dla dzieci. Ideą pikniku jest najlepsza kultura dostępna dla każdego i w każdym wieku. Podczas festiwalu zagrają tylko polskie zespoły, promować będziemy polskich artystów.

 

Godz. 15.30 –  New People

szczegóły: http://cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/1,510,29,23404577,164118,Piknik-Kulturalny-Co-Jest-Grane-24–New-People.html

                             

Godz. 17:00 – Albo inaczej 2 (Ralph Kamiński, Eldo, Rosalie., Te-tris, Piotr Zioła)

szczegóły: http://cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/1,510,29,23404616,164118,Piknik-Kulturalny-Co-Jest-Grane-24–Albo-Inaczej-2.html

 

Godz. 18:30 – Anita Lipnicka 

szczegóły: http://cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/1,510,29,23404592,164118,Piknik-Kulturalny-Co-Jest-Grane-24–Anita-Lipnicka.html

Specjalne miejsce dla piwowarów, nie tylko domowych. Zobaczycie jak się warzy piwo w domu, spotkacie się z piwowarami, posłuchacie ciekawych prelekcji tematycznych, zrobicie testy na daltonizm smakowy. O produktach do warzenia piwa, recepturach i ogólnie – o tajnikach piwowarstwa porozmawiacie z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz przedstawicielami sklepów piwowarskich.

 

Godz. 12.00 – 20.00 – Stoisko Twój Browar – pokaz warzenia piwa

Twój Browar to pierwszy we Wrocławiu sklepu specjalizujący się w sprzedaży produktów dla piwowarstwa domowego, prowadzony przez piwowarów domowych.

 

Godz. 12.00 – 20.00 – Polskie  Stowarzyszenie Piwowarów Domowych

Stoisko promocyjne, pokaz warzenia piwa oraz  test na daltonizm smakowy

 

Godz. 12.00 – 20.00 Od piwowarstwa domowego do swojego browaru – wystawa

Przedstawimy sylwetki znanych piwowarów domowych, którzy obecnie związani są z browarami rzemieślniczymi.

 

Godz. 14.00 i 15.30 Warsztaty sensoryczne – degustacja słodów

Zapraszamy na warsztaty słodowej sensoryki z Pawłem Leszczyńskim z Viking Malt. Paweł Leszczyński jest piwowarem domowym i certyfikowanym sędzią piwnym, specjalizuje się w szkoleniach sensorycznych. Jako doradca ds. browarów rzemieślniczych pracuje w słodowni Viking Malt. Jest też współorganizatorem Warszawskiego Festiwalu Piwa. – Analiza sensoryczna jest jedną z podstaw, po jakie może sięgnąć piwowar wybierając słód – podkreśla Paweł Leszczyński. – Jego smak i aromat w dużej mierze wpływa na ostateczny smak piwa. Zależy nie tylko od procesu słodowania i użytej przy tym technologii, ale też od odmiany jęczmienia i warunków uprawy. Kluczowa w procesie produkcji jest wieloletnia współpraca słodownika z rolnikami. W testach sensorycznych możliwa jest ocena barwy i homogeniczności ziarna oraz zapachu i smaku słodów. Na ćwiczeniach ocenimy słody polskie z tegorocznych zbiorów oraz fińskie słody karmelowe – podsumowuje Paweł Leszczyński.

Udział w warsztatach jest bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona: 30

Zapisy: biuro@festiwaldobregopiwa.pl

Jeśli zapełni się grupa na 14.00 rozpoczynamy zapisy na 15.30

 

Godz. 16:30 –  Warsztaty z Michałem Łojewskim – Twój Browar

Prezentacja zautomatyzowanego systemu piwowarskiego Grainfather. System obejmuje kocioł zacierno-warzelny Grainfather z opcją programowania wielu temperatur zacierania, kompatybilny z aplikacją na telefon umożliwiającą zdalne sterowanie.  Zestaw z chłodnicą przeciwbieżną i pompą magnetyczną umożliwiający schłodzenie 20l brzeczki w 15 minut. Do tego nowość na polskim rynku dla piwowarów domowych. Fermentory stożkowe ze stali nierdzewnej 30l z układem chłodzenia glikolem lub wodą lodową oraz kontrolowanego podgrzewania.

Prezentacja przygotowana przez wrocławski sklep dla piwowarów Twój Browar – wstęp wolny.

Godz. 12.00 – 20.00

Prezentacja ciekawych miejsc związanych z piwowarstwem, gdzie oprócz dobrego piwa można znaleźć również niezapomnianą przygodę. W tym roku mamy ciekawe propozycje na spędzenie czasu zarówno z Polski jak i z zagranicy.

Lista miejsc prezentujących swoje piwne atrakcje turystyczne:

http://www.festiwaldobregopiwa.pl/strefa-turystyki-piwnej/

 

Godz. 12.00 – 20.00 – Wystawa etykiet piwnych

W tym roku podczas 9. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa zapraszamy do odwiedzenia Piwnej Galerii Plakatu. Etykiety już dawno wyszły z cienia i nie są traktowane po macoszemu. Ich projektowanie jest integralną częścią procesu tworzenia piwa. Producenci dbają o zaproszenie do współpracy cenionych grafików, często wcześniej nie związanych z branżą browarniczą. W efekcie finalna kreacja jest doskonałą zapowiedzią smaku, który czeka na nas po otwarciu butelki. Już w czerwcu pokażemy Wam najbardziej nietuzinkowe etykiety, wydrukowane w dużym formacie, nie przeoczcie tego!

Godz. 12.00 – 20.00

Niebanalnie zaaranżowana sztuczna plaża z DJ-skimi setami, wokół której znajdziecie Food Trucki z ciekawą ofertą kulinarną. Ta strefa to miejsce, gdzie będziesz mógł nie tylko zjeść, ale też miło spędzić czas. Wybór dań będzie przeogromny, specjalnie polecamy stoisko: Podróże z Top Szefową – Mariola Monczak&Piotr Gładczak (Mariola Monczak to wieloletnia Szefowa Kuchni w popularnej restauracji Pod Papugami, uczestniczka siódmej edycji programu Top Chef, dusza towarzystwa. Piotr Gładczak to założyciel najpopularniejszego wrocławskiego bloga – Wrocławskie Podróże Kulinarne. Podczas Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa postanowili połączyć swoje siły i pokazać, że festiwalowe, streetfoodowe jedzenie nie musi być nudne. Wspólnymi siłami przygotują kilka ciekawych pozycji, których spróbować będzie można na ich stoisku podczas festiwalu).

Oddałeś/aś maksymalną ilość głosów w dniu dzisiejszym. Zamknij

Już głosowałeś/aś na to piwo. Zamknij

Twój głos został oddany. Dziękujemy.