Image Alt

Pełny Program 11. WFDP

Program 11. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa

Piątek, 3 września

SCENA PIWNO – KULINARNA (ul. Lotnicza):

16:00 – Instrukcja obsługi Festiwalu

Pierwsze wrażenia, nowości, rozmieszczenie stoisk piwnych, ciekawe miejsca na 11.WFDP – o tym wszystkim opowiedzą Rafał Zieliński i Kuba Bartoszewicz. Specjaliści od dobrego piwa i tropiciele dobrego streetfoodu.

16:20 – Oficjalne otwarcie Festiwalu

16:40 – Latająca kamera WFDP – odwiedzamy festiwalowe stoiska

Z Latającą Kamerą WFDP odwiedzimy festiwalowe stoiska. O tym, co ciekawego można na nich znaleźć porozmawiamy z czołowymi piwnymi blogerami i z osobami z branży piwnej.

17:00 – Akademia Piwnego Klubu: „Polska piwem stoi”

„No przecież u nas to się pije głównie wódkę, a piwo to gdzieś tam na końcu…” Otóż nie! I choć kultura picia piwa jest u nas zgoła inna niż w Niemczech, czy Czechach, to jednak spożywamy go dość dużo. Ile z tego to piwo kraftowe? Czy produkujemy swoje czy głównie importujemy? Jak w porównaniu z nami wypadają inne kraje? O tym między innymi dowiecie się z prezentacji, którą przeprowadzi Piwny Klub.

17:45 – Niepiwne hobby piwnych ludzi: Adam Szajer „Kraft na dwóch kółkach”

Wiatr we włosach, otwarte przestrzenie i wolność. To jedne z wielu uczuć, jakie towarzyszą motocyklistom, przemierzającym drogi całego świata. O swojej pasji do dwóch kółek i o tym, jak złapał motocyklowego bakcyla opowie współwłaściciel browaru Łańcut – Adam Szajer. Prowadzenie: Rafał Zieliński, Kuba Bartoszewicz

18:30 – Konkurs dla publiczności

19:00 – Latająca kamera WFDP – odwiedzamy festiwalowe stoiska

20:00 – 23:30 – DJ Leesica

 

WROCŁAWSKIE WARSZTATY PIWOWARSKIE:

WWP / NAMIOT (ul. Królewiecka)

18:00 – Akademia Piwnego Klubu – Piwne style. Warsztaty połączone z degustacją.

Piwne style, czyli dlaczego spocony koń ładnie pachnie. Warsztaty połączone z degustacją.

Spocony koń, bandaże, ocet, spalone kable – to tylko niektóre z deskryptorów przyjemnego (sic!) aromatu niektórych piw. Przyjdź i zobacz, jak różnorodne może być piwo i dlaczego warto próbować nowych smaków. UWAGA! Prezentacja połączona jest z degustacją, obowiązują zapisy! Liczba miejsc jest mocno ograniczona, decyduje kolejność
zgłoszeń. Zgłoszenia na Facebooku Piwnego Klubu (w prywatnej wiadomości) lub mailem na kontakt@piwnyklub.pl

WWP / TWÓJ BROWAR (stoisko od ul. Królewieckiej)

16:00 – 22:00 – Prezentacja sklepu Twój Browar, porady dla piwowarów domowych

WWP / STOISKO PSPD (Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych)

16:00 – 20:00 – Rozpoznawanie aromatów i smaków, pokazy sprzętów, prasa branżowa, warsztaty

– rozpoznawanie aromatów i smaków (z nagrodami dla najlepszych; próbki bezalkoholowe, więc dostępny także dla dzieci i młodzieży)

– możliwość zabutelkowania kapslownicą (dla chętnych)

– możliwość śrutowania słodu śrutownikiem (dla chętnych)

– archiwalne numery czasopisma PIWOWAR + gadżety PSPD (kramik PSPD; płatność tylko kartą)

– prezentacja drobnego sprzętu piwowarskiego – działalność ciągła – pokazowe mieszadło magnetyczne + kolba + rdzeń

– materiał wideo promujący piwowarstwo domowe odtwarzany na stoisku

 

SALE SZKOLENIOWE:

17:00 – Szkolenie degustatorskie – prowadzenie: Krzysztof Lechowski | Bilet: 80 zł (biletyna.pl). Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas FDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw. Czas trwania: 1,5 h

19:00 – Szkolenie nie tylko dla piwowarów – prowadzenie: Paweł Leszczyński | Bilet: 109 zł (biletyna.pl). Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na bazie aromatów Flavour Active. To szkolenie pomyślane jest jako kalibracja dla piwowarów domowych i rzemieślniczych, (ale też dla innych zainteresowanych światem różnorodności piwnych aromatów, niekoniecznie tych właściwych ) dzięki której będą potrafiły szybko zidentyfikować wady w piwie i określić ich źródło. Mniej będziemy skupiać się na nim na teorii sensorycznej. Zalecane jest, aby każdy z pracowników browaru przeszedł podobny kurs minimum raz do roku. Aromaty: aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), diacetyl, SO2, H2S, papierowy, utleniony (mieszanka), sztuczny miód, fenolowy, kwas izowalerianowy. Czas trwania: 1,5 godziny

 

STREFA SPORTÓW MIEJSKICH (tereny zielone):

16:00 – 20:00 – 71 Wratislavia Ultimate Frisbee

Lokalna drużyna frisbee pokaże jak porządnie rzucić frisbee i jakie są zasady gry

16:00 – 20:00 – Ekostraż – stoisko informacyjne, zbiórka na zwierzaki, warsztaty

 

BEZPŁATNE BADANIA ALKOMATEM:

16:00 – 22:00 – Wrocławski Ośrodek Pomocy Osobom Nietrzeźwym – odpowiedzialne i bezpieczne spożywanie alkoholu

Sobota, 4 września

SCENA PIWNO – KULINARNA (ul. Lotnicza):

13:00 – Instrukcja obsługi Festiwalu

O tym, co ciekawego można znaleźć na festiwalowych stoiskach, o programie sobotnim Sceny Piwno-Kulinarnej opowiedzą Rafał Zieliński i Kuba Bartoszewicz. Będzie też oczywiście pełny zestaw praktycznych informacji festiwalowych.

13:20 – Walenty Kania – Kuchnia dla odważnych – pokaz kulinarny

Walenty Kania – Kuchnia dla odważnych – pokaz kulinarny. Walenty Kania, ekscentryczny król podrobów, kucharz, podróżnik, pasjonat, prowadzący program w Food Network Polska „Kuchnia dla Odważnych wystąpi na festiwalowej scenie i przetestuje podniebienia uczestników. Sporządzi dania z nieoczywistych składników, opowie o jedzeniowych osobliwościach, udowodni, że można zjeść niemal wszystko. Świat podrobów to kuchnia tylko dla odważnych? Warto przekonać się samemu. Zapraszamy na nietuzinkowe spotkanie, opowieści i degustacje.

14:20 – Latająca kamera WFDP

14:30 – Niepiwne hobby piwnych ludzi: Maciej Szymanek (Dziki Wschód) „Saloonowy przewodnik po piwnych koktajlach” – prowadzą R. Zieliński, K. Bartoszewicz  Jednym z nieodzownych elementów miasteczek na dzikim zachodzie są Saloony. A czy Dziki Wschód, czyli browar kontraktowy z Lublina, również powinien kojarzyć się z takim przybytkiem? Maciej Szymanek będzie starał się to udowodnić, opowiadając o swojej pasji do miksologii i pokazując w jaki sposób użyć piwa do przygotowania pysznych, alkoholowych koktajli.

15:15 – Czesi na scenie piwnej – prowadzą R. Zieliński, K. Bartoszewicz: Ladislav Jakl – wieloletni publicysta i dziennikarz, były czeski polityk, wokalista rockowy, degustator i promotor piwa, między innymi prezes Czeskiej Pierwszej Ekstraligi Piwnej opowie o czeskim piwie, zwłaszcza piwie niskoprocentowym. Jan Šurá – szef Czesko-Morawskiego Stowarzyszenia Minibrowarów, właściciel Browar i Klasztor Břevnov. Jego firma PIVO Praha ma w swojej kolekcji odświeżony szczep drożdży piwa grodziskiego i każdego lata od 2011 roku warzy piwo Grodziskie w Browarze w Pradze. Opowie o roli czeskich minibrowarów na rynku piwa w Czechach.

16:45 – Strefa Turystyki Piwnej: Piwna Zwrotnica

Kacper i Karolina z Piwnej Zwrotnicy opowiedzą o swoich doświadczeniach w temacie turystki piwnej. O tym gdzie byli, co widzieli, jakich piw próbowali. Jak podróżować z piwem jako przewodnikiem i na co zwracać uwagę jak się planuje taką wyprawę. Przyjdźcie posłuchać o ich piwnych przygodach!

17:15 – Niepiwne hobby piwnych ludzi: „Rzemieślniczy heavy metal na jeden głos” Jurek „Jerry Brewery”, prow. Michał Stemplowski

Bloger piwny, specjalista od social mediów i w końcu członek „niepolskiego klubu”, czyli browaru Brokreacja – Jurek „Jerry Brewery” Gibadło. Człowiek orkiestra, które to stwierdzenie pada w tym miejscu nie bez kozery. Na scenie WFDP pokaże Wam, jak można solidnie zagrowlować i opowie o tym skąd wzięła się jego miłość do ciężkiej muzy.

18:00 – Butelka czy puszka? Oto jest pytanie! – panel dyskusyjny, prowadzenie: Michał Stemplowski

Oczywiste jest, że najlepszym opakowaniem jednostkowym do piwa jest butelka. Ale czy na pewno? Spór o piwo w puszce trwa od dawna. Mimo niezaprzeczalnych walorów tego opakowania, to nadal piwa butelkowe w większości pojawiają się na sklepowych półkach. Czy ten trend kiedyś się zmieni? Z jakimi problemami borykają się browarnicy, chcący zamknąć owoc swojej pracy w aluminiowe opakowania? Z jakich powodów zielona butelka powinna trafić do lamusa? I w końcu – czym jest mityczna piąta dysza?! Na te pytanie i nie tylko odpowiemy podczas panelu dyskusyjnego, jaki z uczestnictwem gości ze świata kraftu poprowadzi Michał „Chmielobrody” Stemplowski.

19:15 – Gala 11. WFDP

Wręczenie nagród za najlepsze piwo Festiwalu 2019

Wręczenie Nagród WFDP 2021 za wkład w rozwój polskiego kraftu

19:30 – Koncert zespołu The Bullseyes

20:30 – 23:30 – DJ Leesica

 

WROCŁAWSKIE WARSZTATY PIWOWARSKIE:

WWP / NAMIOT (ul. Królewiecka)

Już po raz siedemnasty (!) we Wrocławiu spotykają się piwowarzy domowi z całej Polski, wymieniają się doświadczeniami i próbują swoich wyrobów. Tradycyjnie zapraszani są goście od godz. 16:00 – liczba miejsc mocno ograniczona.

13:00 – 16.00 – Spotkanie piwowarów domowych. Część branżowa (zamknięta)

16:00 – 18.00 – Spotkanie z piwowarami domowymi. Część otwarta dla publiczności, degustacje | Bilety: 30 zł (Sklep Festiwalowy)

 

WWP / TWÓJ BROWAR (stoisko od ul. Królewieckiej)

13:00 – 14:00 – Porady dotyczące obsługi drożdży płynnych Filip Paprocki (Fermentum Mobile)

14:00 – 17:00 – Pokaz warzenia z użyciem kociołka Grainfather

17:00 – 18:00 – Porady dotyczące obsługi drożdży płynnych Filip Paprocki (Fermentum Mobile)

 

WWP / STOISKO PSPD (Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych)

12:00 – 20:00 – Rozpoznawanie aromatów i smaków (z nagrodami dla najlepszych; próbki bezalkoholowe, więc dostępny także dla dzieci i młodzieży)

– możliwość zabutelkowania kapslownicą (dla chętnych)

– możliwość śrutowania słodu śrutownikiem (dla chętnych)

– archiwalne numery czasopisma PIWOWAR + gadżety PSPD (kramik PSPD; płatność tylko kartą)

– prezentacja drobnego sprzętu piwowarskiego

– pokazowe mieszadło magnetyczne + kolba + rdzeń

– materiał wideo promujący piwowarstwo domowe odtwarzany na stoisku

15:00 – Pokaz warzenia w wersji skróconej z „gotowcami” (opis kroków z prezentacją półproduktów: surowce, zacier, brzeczka, brzeczka nachmielona po gotowaniu – nowa formuła; prezentacja niezbędnego sprzętu piwowarskiego)

17:00 – Jak zrobić mieszadło magnetyczne? Podzespoły, instrukcja i wskazówki jak zbudować – konsultacje

18:00 – pokaz warzenia w wersji skróconej z „gotowcami” (opis kroków z prezentacją półproduktów:surowce, zacier, brzeczka, brzeczka nachmielona po gotowaniu – nowa formuła; prezentacja niezbędnego sprzętu piwowarskiego)

 

SALE SZKOLENIOWE:

12:00 – Szkolenie dla sędziów piwnych – prowadzenie: Paweł Leszczyński | Bilet: 159 zł (biletyna.pl). To najbardziej zaawansowane szkolenie, podczas którego poznamy 20 substancji, które dość często pojawiają się w piwach nowofalowych. Ich degustacja będzie również pretekstem do tego, aby opowiedzieć o grupach aromatów takich jak estry, fenole, aromaty siarkowe i tym podobne. Skupimy się na wadach, ale nie zabraknie też cech aromatycznych, które są charakterystyczne na konkretnych stylów piwa. To szkolenie zawierające autorski wybór próbek przeznaczone jest dla sędziów piwnych i miłośników piwa, którzy chcą umieć rozpoznawać poszczególne składowe aromatów, rozpoznawać te, które są wynikiem błędów w produkcji i poznać najlepsze sposoby wyczuwania tych substancji. Aromaty: Aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), DMS, diacetyl, fenolowy, H2S, heksanian etylu, koci, kwas izowalerianowy, kwas kaprylowy, kwas mlekowy, metaliczny, metional, miodowy, nasłoneczniony, papierowy, przyprawowy, ściągający. Czas trwania: 2 godziny

14:00, 16.30, 19.00 – Szkolenie degustatorskie – prowadzenie: Krzysztof Lechowski | Bilet: 80 zł (biletyna.pl). Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas FDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw. Czas trwania: 1,5 h

16:00, 19.00 – Szkolenie nie tylko dla piwowarów – prowadzenie: Paweł Leszczyński | Bilet: 109 zł (biletyna.pl). Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na bazie aromatów Flavour Active. To szkolenie pomyślane jest jako kalibracja dla piwowarów domowych i rzemieślniczych, (ale też dla innych zainteresowanych światem różnorodności piwnych aromatów, niekoniecznie tych właściwych ) dzięki której będą potrafiły szybko zidentyfikować wady w piwie i określić ich źródło. Mniej będziemy skupiać się na nim na teorii sensorycznej. Zalecane jest, aby każdy z pracowników browaru przeszedł podobny kurs minimum raz do roku. Aromaty: aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), diacetyl, SO2, H2S, papierowy, utleniony (mieszanka), sztuczny miód, fenolowy, kwas izowalerianowy. Czas trwania: 1,5 godziny.

 

STREFA SPORTÓW MIEJSKICH  (tereny zielone)

12:00 – 20:00 – 71 Wratislavia Ultimate Frisbee – lokalna drużyna frisbee pokaże jak porządnie rzucić frisbee i jakie są zasady gry.

12:00 – 20:00 – Drużyna Rugby Wrocław pokaże jak się gra w rugby i jak porządnie rzucić piłką!

16:00 – 20:00 – Szkoła dla psów Wesoła Łapka oraz grupy zaprzęgowe Wrocław Samoyed&Husky Sled Team i Horda Husky Wrocław.

Pokazy psich sportów, konsultacje z trenerami.

12:00 – 20:00 – Ekostraż – stoisko informacyjne, zbiórka na zwierzaki, warsztaty.

 

BEZPŁATNE BADANIA ALKOMATEM:

12:00 – 22:00 – Wrocławski Ośrodek Pomocy Osobom Nietrzeźwym – odpowiedzialne i bezpieczne spożywanie alkoholu.

Niedziela, 5 września

SCENA PIWNO – KULINARNA (od ul. Lotniczej):

13:00 – Instrukcja obsługi Festiwalu

13:30 – Niepiwne hobby piwnych ludzi: Łukasz Grudzień (Harpagan) „Pasja do gór i wspinaczki”

Harpaganem można być na wiele sposób. I tylko te pozytywne sposoby mamy tutaj na myśli. A kiedy myślicie Harpagan, to z pewnością część z Was pomyśli o poznańskich kontraktowcach, wśród których Łukasz Grudzień zarazi Was pasją do gór, opowie o tym, jak rozpocząć swoją przygodę ze wspinaczką oraz pokaże, co w górach pasjonuje go najbardziej.

14:30 – Latająca kamera WFDP

16:00 – Niepiwne hobby piwnych ludzi:  Bartek Napieraj (AleBrowar/Birbant) „Pokaz Jiu Jitsu”

Czy trenowanie brazylijskiego Jiu Jitsu może przydać się podczas pracy w browarze? Na pewno takie pytanie zadamy Bartkowi Napierajowi, reprezentującemu barwy browarów Birbant i AleBrowaru. Przy okazji Bartek zademonstruje swoje umiejętności i być może nauczy nas kilku chwytów samoobrony.

 

WROCŁAWSKIE WARSZTATY PIWOWARSKIE:

WWP / TWÓJ BROWAR  (stoisko od ul. Królewieckiej)

12:00 – 20:00 – Ekspozycja produktów sklepu Twój Browar, porady piwowarskie

13:00 – Przygotowanie piwa z brewkitu

15:00 – Przygotowanie piwa z ekstraktu

 

WWP / STOISKO PSPD 

12:00 – 20:00

– rozpoznawanie aromatów i smaków (z nagrodami dla najlepszych; próbki bezalkoholowe, więc dostępny także dla dzieci i młodzieży)

– możliwość zabutelkowania kapslownicą (dla chętnych) – możliwość śrutowania słodu śrutownikiem (dla chętnych)

– archiwalne numery czasopisma PIWOWAR + gadżety PSPD (kramik PSPD; płatność tylko kartą)

– prezentacja drobnego sprzętu piwowarskiego

– pokazowe mieszadło magnetyczne + kolba + rdzeń

– materiał wideo promujący piwowarstwo domowe odtwarzany na stoisku

 

STREFA SPORTÓW MIEJSKICH:

12:00 – 18:00 – 71 Wratislavia Ultimate Frisbee – lokalna drużyna frisbee pokaże jak porządnie rzucić frisbee i jakie są zasady gry

12:00 – 18:00 – Drużyna Rugby Wrocław pokaże jak się gra w rugby

12:00 – 18:00 – Ekostraż – stoisko informacyjne, zbiórka na cele statutowe, warsztaty

 

BEZPŁATNE BADANIA ALKOMATEM:

12:00 – 20:00 – Wrocławski Ośrodek Pomocy Osobom Nietrzeźwym – odpowiedzialne i bezpieczne spożywanie alkoholu.

Od piątku do niedzieli

Strefa rodziców z małymi dziećmi pod patronatem SBM Maślice.

Wejście pomiędzy stoiskami 56 i 57.

Strefa czynna codziennie:

piątek, g. 16-19

sobota, g. 12-19

niedziela, g. 12-19

Oddałeś/aś maksymalną ilość głosów w dniu dzisiejszym. Zamknij

Już głosowałeś/aś na to piwo. Zamknij

Twój głos został oddany. Dziękujemy.