Image Alt

Pełny Program

Przedstawiamy Wam pełen program 10. edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa:

Piątek 7 czerwca

16:00 – Instrukcja obsługi Festiwalu

Pierwsze wrażenia, nowości, rozmieszczenie stoisk piwnych, ciekawe miejsca na 10.WFDP – o tym wszystkim opowiedzą Rafał Zieliński i Kuba Bartoszewicz – Specjaliści od dobrego piwa i tropiciele dobrego streetfoodu.

16:30 – Oficjalne otwarcie Festiwalu

16:45 – Dodawanie sztucznych aromatów do piwa craftowego – ideały poszły w las?

Panel dyskusyjny dotyczący kierunków rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego według piwowarów z różnych „pokoleń”. Czy romantyczne piwowarstwo rzemieślnicze ma szanse przetrwania? – z zaproszonymi piwowarami rozmawia Marusia – koordynatorka branżowa WFDP

17:25 – Konkurs jubileuszowy 10. WFDP

Pamiętasz edycje festiwalu z zamkiem w tle? Potrafisz wymieć piwa festiwalowe z poprzednich edycji WFDP? Znasz odpowiedzi? Ten konkurs jest dla Ciebie! Zapisy przy scenie.

17:40 – Polska piwem stoi! O rynku piwa w Polsce – prezentacja Piwny Klub

Jaki alkohol najczęściej piją Polacy? Wielu z Was odruchowo zapewne odpowiedziałoby, że wódkę! Okazuje się jednak, że Polacy są jednymi z największych konsumentów piwa w Europie! Kto nas wyprzedza? Kto jest za nami? Gdzie eksportujemy? Na te i inne pytania odpowiemy podczas prezentacji.

18:15 – Pokaz warzenia piwa – Twój Browar oraz Grainfather

Zobacz jak niewiele potrzeba aby uwarzyć piwo samodzielnie! Opowiemy o piwowarstwie domowym, przedstawimy proste metody przygotowania piwa z koncentratów i klasycznego zacierania.
Na zakończenie przygotowaliśmy konkurs pod patronatem Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich.

18:45 – „Czy płomień piwnej rewolucji na świecie gaśnie?” – panel Tomka Kopyry

Tomasz Kopyra z gośćmi z USA, Wielkiej Brytanii, Irlandii i Austrii zastanowią się czy Piwną Rewolucję należy uznać za zakończoną? Czy grozi nam stagnacja? A może wręcz odwrót od piwa kraftowego na rzecz piw kraftopodobnych.
Blogerzy zagraniczni: Martyn Cornell – zythophile.co.uk (UK) John Duffy – TheBeerNut (Irlandia) Martin Voigt – proBIERtv (Austria) Simon Martin – Real Ale / Craft Beer (UK)

19:45 – Konkurs z Piwem Festiwalowym

Tegoroczne piwo festiwalowe inspirowane jest recepturą czeskiej desitki – z okazji dziesiątej edycji Festiwalu

20:00 – Wieczorny chillout przy znakomitej muzyce i tańce na plaży.
Zagra DJ Beniovska.

18:00 – 19:30 – Warsztaty: wstęp do sensoryki

Podczas warsztatów zapoznasz się z technikami degustacyjnymi, poznasz parametry i zasady analizy piwa, przejdziesz test aromatyczny, poznasz 5 odmian chmielu, będziesz pracował z arkuszem oceny piwa, zdegustujesz 6 piw festiwalowych i wymienisz się swoimi wrażeniami o nich. A wszystko to z pomocą i pod okiem Krzysztofa Lechowskiego – doświadczonego degustatora, sędziego PSPD.

16:00 – 22:00 – Prezentacje w Strefie Turystyki Piwnej:

Prezentacja ofert turystycznych miejsc związanych w piwem i piwowarstwem.

Wystawa „Piwnym Szlakiem w praktyce” – Relacje znanych polskich blogerów piwnych, który opowiadają czym według nich jest turystyka piwna i gdzie warto pojechać.

Wystawa „Browarnictwo we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Historia i współczesność.” – Wystawa przedstawia piwną historię Wrocławia i okolic oraz historię Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa.

16:00 – 24:00

Wieczorny chillout przy znakomitej muzyce i tańce na plaży.
Zagra DJ Saay.

16:00-20:00 Boiska i gry sportowe

Wypoczynek na świeżym powietrzu nie jest kompletny bez odrobiny ruchu. Dlatego przygotowaliśmy dla was boiska do badmingtona, stoły do tenisa stołowego, ławeczkę do podnoszenia ciężarów i dmuchane boisko do futbolu amerykańskiego dla dzieci. Przyjdźcie i spróbujcie swoich sił. Albo po prostu pokibicujcie znajomym.

17:00-20:00 Warsztaty z kuglarstwa

Spróbuj swoich sił w sztuce cyrkowej, może odkryjecie w sobie ukryty talent.

17:00-20:00 Gry i zabawy dla dzieci 

Na Festiwalu można będzie skorzystać także z zabaw przygotowanych przez Animatorkę Nastazję. Szukajcie jej i wielkich baniek koło strefy sportowej. Nie zabraknie wspólnych tańców, gier i wyścigów dla najmłodszych. Możecie liczyć na kolorowe i pełne radości animacji, w trakcie których każdy będzie bawił się wyśmienicie!

18:00-20:30 Speedway Stout

Dwie drużyny PGE Ekstraligi: Speed Car Motor Lublin i WTS Sparta Wrocław spotkają się w piątkowy wieczór w najlepszej żużlowej lidze świata. Beer Geek Madness zaprasza do swojej strefy na wyjątkową relację tego pojedynku. Po jednej stronie Browar Zakładowy – zagorzali fani drużyny z Lublina, po drugiej – wrocławskie Browary, które wiernie kibicują Sparcie. Niezapomniane emocje, konkursy, zabawa oraz dużo dobrego piwa

21:00-23:00 Koncert / Jam Session

Sobota 8 czerwca

13:00 – Instrukcja obsługi festiwalu

Półmetek festiwalu! Pierwsze podsumowania, co jeszcze warto zobaczyć, jakie miejsce odwiedzić? podpowiedzą Rafał Zieliński i Kuba Bartoszewicz

13:20 – Piwa niskoalkoholowe – degustacje z blogerami

„Bezalkoholowe?! No co pan!” – kiedyś to było… Historia jednak zatoczyła koło i dziś popyt na piwa bezalkoholowe jest duży, czego dowodem są m.in. sklepowe półki, a raczej ich zawartość. Piwa mocno chmielone, smakowe, ciemne, jasne – wybór piw bezalkoholowych jest naprawdę duży. Znacznej poprawie uległa też ich jakość, co postaramy się pokazać na panelu degustcyjnym. Zapraszamy serdecznie!

13:50 – Twój Browar oraz Grainfather

Pokaz warzenia piwa domowymi metodami – Twój Browar oraz Grainfather

14:10 – Street food – Andrzej Kaźmirowski i Piotrek Gładczak – gotuje Piotr Andruszko

O street foodzie, jego początkach, rozwoju, różnorodności, zawirowaniach rozmawiać będą Andrzej Kaźmirowski oraz Piotr Gładczak, dwie osoby, dla których uliczne jedzenie nie ma tajemnic. Eksperci zmierzą się między innymi z tematem historii rozwoju street foodu w Polsce na tle piwnej rewolucji. Porównają skalę i charakter mobilnej gastronomii w Polsce z ulicznymi festiwalami na Ukrainie. Zapowiada się fascynująca rozmowa z udziałem dwóch niezwykle wpływowych i opiniotwórczych głosów polskiej gastronomii: Street Food Polska i Wrocławskich Podróży Kulinarnych.

Street food – Andrzej Kaźmirowski i Piotrek Gładczak – gotuje Piotr Andruszko
Menu: chipsy wieprzowe z solą aromatyzowaną szałwią i cytryną Choripan klasyczna streetfoodowa kanapka z Argentyny z kiełbasą chorizo i chimichurri
Kaszpir Andrzej Kaźmirowski – fan umiarkowanie szybkiej gastronomii, uzależniony id burgerów i dobrej muzyki. Tropiciel żurku i tatara, nie znosi przebijania kanapek wykałaczkami i czarnych rękawiczek u obsługi. Na hipsterów reaguje jak Marta Seler na mrożonki. Wielbiciel well done i wegańskich kulek mocy.
Zawsze jada w WARS-ie i żyje 🙂
Twórca najbardziej opiniotwórczego bloga restauracyjnego we Wrocławiu.
Od dłuższego czasu przemierza wrocławskie knajpki, restauracje, bary w poszukiwaniu pysznego jedzenia. Raz z lepszym, raz z gorszym skutkiem. Każdą wizytę stara się przedstawić w barwny sposób, aby czasami zachęcić, a w innym wypadku przestrzec przed fatalnym jedzeniem.

Uwielbia poznawać nowe smaki, stara się rozwijać z każdą kulinarną podróżą.
Nie stroni od streetfoodowego jedzenia w food truckach, chętnie odwiedza bary mleczne, aby przenieść się wspomnieniami do dzieciństwa, ale równocześnie stara się nadążać za rozwojem wrocławskiej gastronomii  i chętnie testuje najciekawsze restauracyjne koncepty ze stolicy Dolnego Śląska.

15:00 – Ogłoszenie wyników Konkursu na najlepsze piwo niskoalkoholowe

Ogłoszenie wyników Konkursu Dolnośląskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych na najlepsze piwo niskoalkoholowe. Pierwsza edycja Konkursu dla browarów – uczestników Festiwalu. W tym roku podczas Festiwalu promujemy piwa nisko – i bezalkoholowe – i dlatego w Konkursie taka właśnie kategoria.

15:15 – Organizatorzy festiwali piwnych – panel poprowadzi Kuba Bartoszewicz

Organizatorzy festiwali piwnych – o tym, jakie festiwale mają przyszłość, co się zmieniło od czasu powstania pierwszego WFDP w 2010 roku, różne formuły festiwalowe – opowiedzą organizatorzy kilku wybranych pod kątem różnorodnosci polskich festiwali – każdy inny, każdy ciekawy – czy mają podobne wizje, czy nie?

16:00 – Ogłoszenie wyników Konkursu piw domowych

Ogłoszenie wyników KPD: jak co roku podczas WFDP odbywa się związany z Wrocławskimi Warsztatami Piwowarskimi Konkurs piw domowych. W tym roku piwowarzy domowi staną w szranki w czterech kategoriach: Pils Czeski, West Coast IPA, Sour Ale (Oud Briun/Red Flanders/Sour Saison) i Belgian Blonde.

16:15 – Co z tym Kraftem? Czy jest coś jeszcze do odkrycia? – panel dyskusyjny z blogerami polskimi – prowadzi Piwny Klub

Ostatnio coraz częściej spotykamy się z opiniami o tym, że „polski krafcik”, jak często nazywany jest polski rynek browarów rzemieślniczych, się znudził. Choć pomysłów (tych piwowarskich) jest coraz więcej (ot choćby piwo waginalne, czy xDH IPA), to jednak coraz częściej sięgamy po (kraftowego, ale jednak) Pilsa. Z drugiej strony wszelkie prognozy i szacunki mówią o bardzo dużym wzroście udziału w rynku browarów kraftowych. Jak to więc jest? Czy czeka nas kolejne kilka lat świetlanej przyszłości? A może „koncerny pozamiatają” i wykupią małe browary?

17:10 – Twój Browar oraz Grainfather

Pokaz warzenia piwa domowymi metodami – Twój Browar oraz Grainfather

17:30 – Piotr Kucharski – pokaz kulinarny 

Piotr Kucharski odkrywać będzie nowe doznania dla kubków smakowych. Przygotuje dania, do których dobierze odpowiednie piwo i stworzy wyjątkową współgrającą ze sobą kompozycję smakową. Niebanalne kulinarne wrażenia gwarantowane.

Piotr Kucharski – lubi jeść, lubi karmić i lubi przygotowywać jedzenie. Uważa, że aby być dobrym kucharzem, trzeba spełniać te trzy warunki.  W 2010 roku wygrał konkurs kulinarny „Gotuj o wszystko”. Jest autorek książek „”Chleb. Domowa Piekarnia”, „Na słodko”, „Miejski farmer”.
Pisze artykuły i przygotowuje sesje dla czasopism o tematyce kulinarnej. W swoim ogrodzie uprawia stare odmiany warzyw i owoców, zgodnie z zasadami ekologii.
Dla Kuchni+ zrealizował autorski program „Kucharskiego pomysł na kuchnię”. Premiera w każdą sobotę o godz. 16:30.
Gotującego Piotra można również oglądać w każdy wtorek w Dzień Dobry TVN od 8:00-11:00.

19:00 – „Dekada Piwnej Rewolucji – jak to się stało, że nam się udało?” – Tomek Kopyra rozmawia z zaproszonymi gośćmi

Tomasz Kopyra rozmawia z weteranami sceny kraftowej. Jak wyglądały początki? Ile udało się osiągnąć od 1. edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa? Jak to możliwe, że nie mając nic, osiągnęliśmy tak wiele? Gdzie jest granica rozwoju?

20:00 – Gala 10 WFDP

Gala rozdania nagród w konkursie na najlepsze piwo 2018.

20:30 – Wszem Wobec – koncert 

Nazywamy się Wszem Wobec, czterech muzyków z Wrocławia. Zespół istnieje od ok 4 lat, mamy na koncie płytę wydana własnym nakładem w zeszłym roku. Pracujemy obecnie nad utworami do kolejnej płyty. Na koncertach jesteśmy bardzo energetyczni, „roznosimy” scenę. Gramy tylko swoje numery i tylko po polsku. Każdy występ okraszamy nutką improwizacji, w której bierze udział publiczność.

22:00 – My Secret Haven – koncert 

My Secret Haven to piątka przyjaciół, których łączy pasja do muzyki. Charakterystyczne dla ich kompozycji są długie i rozbudowane sekcje instrumentalne połączone z melodyjnym wokalem. O sobie zespół mówi, że stara się malować w swoich utworach otwarte muzyczne pejzaże, dzięki którym słuchacze mogą zupełnie zanurzyć się w progresywnej empirii.

13:00 – 16:00 – Spotkanie piwowarów domowych

Jak co roku od 16 już lat we Wrocławiu, odbędzie się spotkanie piwowarów domowych. Około setki twórców domowego piwa spotyka się, wymienia doświadczeniami, spotyka z przyjaciółmi i nawiązuje nowe znajomości. Organizator zapewnia t’shirty z logo Warsztatów Piwowarskich

15:00 – 16:30 – Warsztaty: wstęp do sensoryki

Podczas warsztatów zapoznasz się z technikami degustacyjnymi, poznasz parametry i zasady analizy piwa, przejdziesz test aromatyczny, poznasz 5 odmian chmielu, będziesz pracował z arkuszem oceny piwa, zdegustujesz 6 piw festiwalowych i wymienisz się swoimi wrażeniami o nich. A wszystko to z pomocą i pod okiem Krzysztofa Lechowskiego – doświadczonego degustatora, sędziego PSPD. Bilety: biletyna.pl.

16:00 – 19:00 – Spotkanie z piwowarami domowymi

Spotkanie z piwowarami domowymi – chcesz się dowiedzieć, jak się robi piwo w domu, spróbować go, poznać piwowarów domowych? To spotkanie jest dla Ciebie! Koniecznie zabierz ze sobą szkło festiwalowe, to warunek wstępu na spotkanie.

18:00 – 19:30 – Warsztaty: wstęp do sensoryki

Podczas warsztatów zapoznasz się z technikami degustacyjnymi, poznasz parametry i zasady analizy piwa, przejdziesz test aromatyczny, poznasz 5 odmian chmielu, będziesz pracował z arkuszem oceny piwa, zdegustujesz 6 piw festiwalowych i wymienisz się swoimi wrażeniami o nich. A wszystko to z pomocą i pod okiem Krzysztofa Lechowskiego – doświadczonego degustatora, sędziego PSPD. Bilety: biletyna.pl

12:00 – 22:00 – Prezentacje w Strefie Turystyki Piwnej:

Prezentacja ofert turystycznych miejsc związanych w piwem i piwowarstwem.

Wystawa „Piwnym Szlakiem w praktyce” – Relacje znanych polskich blogerów piwnych, który opowiadają czym według nich jest turystyka piwna i gdzie warto pojechać.

Wystawa „Browarnictwo we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Historia i współczesność.” – Wystawa przedstawia piwną historię Wrocławia i okolic oraz historię Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa.

15:00 – 24:00

Wieczorny chillout przy znakomitej muzyce i tańce na plaży.
Zagrają DJ Beniovska i DJ Puff.

12:00-20:00 Boiska i gry sportowe

Wypoczynek na świeżym powietrzu nie jest kompletny bez odrobiny ruchu. Dlatego przygotowaliśmy dla was boiska do badmingtona, stoły do tenisa stołowego, ławeczkę do podnoszenia ciężarów i dmuchane boisko do futbolu amerykańskiego dla dzieci. Przyjdźcie i spróbujcie swoich sił. Albo po prostu pokibicujcie znajomym.

14:00-18:00 Warsztaty z kuglarstwa

Spróbuj swoich sił w sztuce cyrkowej, może odkryjecie w sobie ukryty talent.

12:00-15:00 Gry i zabawy dla dzieci 

Na Festiwalu można będzie skorzystać także z zabaw przygotowanych przez Animatorkę Nastazję. Szukajcie jej i wielkich baniek koło strefy sportowej. Nie zabraknie wspólnych tańców, gier i wyścigów dla najmłodszych. Możecie liczyć na kolorowe i pełne radości animacji, w trakcie których każdy będzie bawił się wyśmienicie!

20:30-21:00 Piwne Usta

Plebiscyt, w którym publiczność wybierze najciekawszy, najbardziej oryginalny sensoryczny opis piwa w wykonaniu piwnych blogerów.

21:30-22:00 Bitwa o sztos

Ślepy test , w którym należy odgadnąć styl piwa/ poziom alkoholu/ kraj pochodzenia i nazwę piwa. Dla zwycięzcy wyjątkowa nagroda – piwny sztos plus bilet do Berlina na FESTIVAL

22:30-24:00 Koncert / Jam Session

Niedziela 9 czerwca

13:00 – Instrukcja Obsługi Festiwalu

Odkrycia festiwalowe – last minute – co koniecznie musisz zobaczyć na 10 WFDP, gdzie znaleźć piwo festiwalowe, a które z piw warto zabrać do domu – ostatni dzień Festiwalu otworzą Jakub Baroszewicz i Rafał Zielińsk.

13:20 – Dolnośląski Szlak Wina i Piwa

DOT – Kulinaria na Dolnym Śląsku Dolnośląski Szlak Wina i Piwa – minał rok od rozpoczęcia inicjatywy – czego dokonali, na jakim są etapie, jakie browary i winnice są członkami Szlaku, jakie aktywności Szlak szykuje w najbliższym czasie?

14:00 – Zero Waste Challenge – Tomek Jakubiak wraz z Asią Aniszczyk 

To jedyne w swoim rodzaju wyzwanie, podczas którego przyrządzone zostaną dania z resztek. Tomek Jakubiak będzie gotować ze składników, jakie przygotuje dla niego rzucająca wyzwanie Asia Aniszczyk.
Co znajdzie się w tajemniczym zero wasteowym boksie? Tego nie wie Tomek, ani my. Ciekawi? Zapraszamy!

15:15 – Twój Browar oraz Grainfather

Twój Browar – pokaz warzenia piwa

15:45 – Style piwa dla początkujących – prowadzi Jakub Gryz

Różnorodność stylów piwnych obecnych na stoiskach podczas WFDP może oszałamiać i onieśmielać. Kuba z blogu Browarq opowie o stylach, podpowie, w jakich temperaturach które spożywać, w jakim szkle smakują najlepiej, w jakiej kolejności należy je degustować!

16:45 – Twój Browar oraz Grainfather

Twój Browar – pokaz warzenia piwa.

17:15 – Ogłoszenie wyników konkursu publiczności na najlepsze piwo 

Plebiscyt, w którym każdy głos się liczy. Głosować może każdy uczestnik festiwalu za pomocą aplikacji na telefon.

17:30 – Wieczorny chillout przy znakomitej muzyce i tańce na plaży.
Zagra DJ Saay.

16:00 – 17:30 – Warsztaty: wstęp do sensoryki.

Podczas warsztatów zapoznasz się z technikami degustacyjnymi, poznasz parametry i zasady analizy piwa, przejdziesz test aromatyczny, poznasz 5 odmian chmielu, będziesz pracował z arkuszem oceny piwa, zdegustujesz 6 piw festiwalowych i wymienisz się swoimi wrażeniami o nich. A wszystko to z pomocą i pod okiem Krzysztofa Lechowskiego – doświadczonego degustatora, sędziego PSPD. Bilety: biletyna.pl

12:00 – 20:00 – Prezentacje w Strefie Turystyki Piwnej:

Prezentacja ofert turystycznych miejsc związanych w piwem i piwowarstwem.

Wystawa „Piwnym Szlakiem w praktyce” – Relacje znanych polskich blogerów piwnych, który opowiadają czym według nich jest turystyka piwna i gdzie warto pojechać.

Wystawa „Browarnictwo we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Historia i współczesność.” – Wystawa przedstawia piwną historię Wrocławia i okolic oraz historię Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa.

14:00 – 20:00

Wieczorny chillout przy znakomitej muzyce i tańce na plaży.
Zagra DJ Beniovska.

12:00-20:00 Boiska i gry sportowe

Wypoczynek na świeżym powietrzu nie jest kompletny bez odrobiny ruchu. Dlatego przygotowaliśmy dla was boiska do badmingtona, stoły do tenisa stołowego, ławeczkę do podnoszenia ciężarów i dmuchane boisko do futbolu amerykańskiego dla dzieci. Przyjdźcie i spróbujcie swoich sił. Albo po prostu pokibicujcie znajomym.

14:00-18:00 Warsztaty z kuglarstwa

Spróbuj swoich sił w sztuce cyrkowej, może odkryjecie w sobie ukryty talent.

15:00-18:00 Gry i zabawy dla dzieci 

Na Festiwalu można będzie skorzystać także z zabaw przygotowanych przez Animatorkę Nastazję. Szukajcie jej i wielkich baniek koło strefy sportowej. Nie zabraknie wspólnych tańców, gier i wyścigów dla najmłodszych. Możecie liczyć na kolorowe i pełne radości animacji, w trakcie których każdy będzie bawił się wyśmienicie!

15:00-17:00 Foodpairing z Konceptem STU Mostów

Oddałeś/aś maksymalną ilość głosów w dniu dzisiejszym. Zamknij

Już głosowałeś/aś na to piwo. Zamknij

Twój głos został oddany. Dziękujemy.