PIWO W KUCHNI – Chleb żytni na piwie porter
PIWO W KUCHNI #1 – przepis Katarzyna Daniłowicz TOP CHEF Polska
Czy piwo rzemieślnicze sprawdza się w kuchni jako składnik dań? Spytaliśmy o to czołowych wrocławskich Szefów Kuchni.
Swój sprawdzony przepis przysłała nam Katarzyna Daniłowicz, współwłaścicielka restauracji Olszewskiego 128 (prowadzi ją z Bogumiłem Mroczko), Kobieta Szef 2017 roku przewodnika Gault&Millau Polska, zwyciężczyni 4. edycji programu TOP CHEF Polska i laureatka wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych. Jest rodowitą wrocławianką, a z wykształcenia… architektem.
Chleb żytni na piwie porter
Jeśli lubicie wilgotny, bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy chleb na zakwasie z nutką kminku, musicie wypróbować ten przepis. Piwo w stylu Porter świetnie nadaje się do niego: ma bardzo dużo ekstraktu słodowego, a jego słodowo-chlebowy aromat znakomicie wzbogaca smak i zapach wypieku. Dodatek ciemnego piwa sprawia też, że chleb ma piękny odcień, wspaniale rośnie i jest jeszcze bardziej aromatyczny.
– Płynny zakwas żytni (o konsystencji śmietany) 1 l
– Mąka żytnia 650 g
– Piwo ciemne typu porter 350 ml
– Kminek 1/2 łyżeczki (opcjonalnie, jeśli go lubicie)
– Miód 50 g
– Sól 35 g
Aha, ja swój posypałam słonecznikiem. Polecam!