SCENA PIWNO – KULINARNA (ul. Lotnicza)
17:00 – Instrukcja obsługi Festiwalu
Najlepszy duet prowadzących Jakub i Rafał zapraszają
17:15 – Festiwalowe ABC – Piwny Klub poleca
17:30 – Niepiwne hobby browarników.
Grzegorzem Ickiewiczem, piwowarem z Browaru Caminus, o muzyce.Grzegorz jest basistą, gra ciężkiego rocka. Jest związany m.in. z zespołami Hunting the Public i Suck my Glove. Czy praca w browarze pozwala na regularne próby i ćwiczenie? Czy zdarzyło się jemu „wybierać” pomiędzy koncertem, a np. warzeniem czy rozlewem piwa? Czy zawód piwowara postrzegany przez wielu jako atrakcyjny wymaga „odskoczni” i czy może nią być muzyka? A może nawet Grzesiek nam coś zagra… Prowadzenie: Rafał Zieliński
18:15 – Oficjalne otwarcie Festiwalu
18:30 – Piwny Klub i jego goście
„Rynek piwa kraftowego w Polsce i na świecie – my gonimy, czy nas gonią?”
19:30 – Ekologia a opakowania jednorazowe – o co tak naprawdę walczymy?
Dlaczego jest ważne, żebyśmy korzystali z opakowań wielokrotnego użytku? Czy wszystkie opakowania „biodegradowalne” są naprawdę biodegradowalne? Jak możesz przyłożyć własną rękę do ochrony środowiska i kultury spożycia piwa opowie Marcin Hudyma | Oktobeerfest
20:00 – 23:30 – DJ Mingis
WROCŁAWSKIE WARSZTATY PIWOWARSKIE:
WWP / NAMIOT (ul. Królewiecka)
17:00 – 18:30 – ABC cydrów polskich – Warsztaty połączone z degustacją. ODWOŁANE
W trakcie degustacji poznasz 6 różnych odsłon polskiego cydrownictwa. Czy wiesz czym jest cydr? Jakie może mieć barwy, aromaty, smaki? Z jakich jabłek produkuje się cydr i dlaczego? Dowiesz się czym jest cydr rzemieślniczy i dlaczego różni się od koncernowego, nie tylko ceną. I najważniejsze – jak bardzo różne cydry robi się w Polsce.
Jeśli uważasz, że cydry są słodkie – to bardzo zaskoczę Cię tym czego spróbujesz. Jeśli uważasz ze cydry są tylko kwaśne i nijakie to też czeka Cię duża niespodzianka.
Prowadząca: Ania Dławichowska/Hedonistic Life Approach – popularyzatorkac cydrów i miodów pitnych, sędzia miodosytnicza.
Bilety 100 zł: https://biletyna.pl/inne/WFDP-22-ABC-cydrow-polskich/Wroclaw
19:30 – 21:00 – ABC miodów pitnych – Warsztaty połączone z degustacją.
ODWOŁANE
Podczas degustacji poznasz 6 polskich rzemieślniczych miodów pitnych. Miód pitny uchodzi za wybitnie polski alkohol. Jednak jego historia jest równie długa jak wina! Gdzie i jak się go produkuje dzisiaj? Czy każdy miód pitny jest bardzo słodki i bardzo mocny? W czasie degustacji poznasz odpowiedzi na te pytania oraz spróbujesz miodów z dodatkiem owoców, kwiatów i przypraw. Poznasz tradycyjne i nowoczesne podejście do miodów pitnych w wykonaniu polskich rzemieślniczych miodosytników, którzy cieszą się ogromnym uznaniem za granicą, zdobywając liczne medale. Prowadząca: Ania Dławichowska/Hedonistic Life Approach – popularyzatorkac cydrów i miodów pitnych, sędzia miodosytnicza.
Bilety 100 zł: https://biletyna.pl/inne/WFDP-22-ABC-miodow-pitnych/Wroclaw
WWP / TWÓJ BROWAR (stoisko od ul. Królewieckiej)
18.00 – 19.00 – Zrób sobie kratę piwa – warzenie piwa z brewkitów
Warzenie piwa w zautomatyzowanym kotle Grainfather (Prezentacja modeli G30, G40, G70, S40)
16.00 – 22.00 – Prezentacja oferty Twojego Browaru
Prezentacja sprzętu i akcesoriów marki Grainfather (dla chętnych kupony rabatowe) oraz innych produktów dostępnych w sklepie Twój Browar, porady piwowarskie.
WWP / STOISKO PSPD (Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych)
16:00 – 20:00 – Działalność ciągła
– Rozpoznawanie aromatów i smaków
– Pokaz wybranych elementów z procesu warzenia piwa domowego
– Prezentacja naczyń (szkła) używanych do degustacji piwa
– Konsultacje dla chętnych związane z warzeniem piwa w domu
– Możliwość śrutowania słodu śrutownikiem (dla chętnych)
– Archiwalne numery czasopisma PIWOWAR + gadżety PSPD (kramik PSPD; płatność tylko kartą)
– Prezentacja sprzętu i surowców używanych przy warzeniu piwa domowego
– Pokazowe mieszadło magnetyczne + kolba + rdzeń
– Materiał wideo promujący piwowarstwo domowe odtwarzany na stoisku
SALE SZKOLENIOWE:
Jak dojść do sal szkoleniowych: Pobierz plan
18:00 – 19:30 – Szkolenie nie tylko dla piwowarów ODWOŁANE
Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na
bazie aromatów FlavorActiV poprowadzi Paweł Leszczyński, certyfikowany sędzia piwny, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa. To szkolenie pomyślane jest jako kalibracja dla piwowarów domowych i rzemieślniczych, (ale też dla innych zainteresowanych światem różnorodności piwnych aromatów, niekoniecznie
tych właściwych ) dzięki której będą potrafiły szybko zidentyfikować wady w piwie i określić ich źródło. Mniej będziemy skupiać się na nim na teorii sensorycznej. Zalecane jest, aby każdy z pracowników browaru przeszedł podobny kurs minimum raz do roku.
Aromaty:
aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), diacetyl, SO2, H2S, papierowy, utleniony (mieszanka), sztuczny miód, fenolowy, kwas izowalerianowy.
prowadzenie: Paweł Leszczyński | Bilet: 109 zł
https://biletyna.pl/inne/WFDP-2022-Szkolenie-nie-tylko-dla-piwowarow
19:00 – 20:30 – Szkolenie degustatorskie
Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas FDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw.
Prowadzenie: Krzysztof Lechowski, certyfikowany sędzia piwny, były prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
prowadzenie: Krzysztof Lechowski | Bilet: 80 zł
STREFA TURYSTYKI PIWNEJ – DOLNOŚLĄSKI SZLAK PIWA I WINA
16:00 – 20:00 – Prezentacja Dolnośląskiego Szlaku piwa i Wina
Dolnośląski Szlak Piwa i Wina to inicjatywa, która ułatwia ludziom z całej Polski oraz z innych krajów zwiedzanie Dolnego Śląska i poznawanie zlokalizowanych w tym atrakcyjnym turystycznie obszarze browarów i winnic, poznawanie kultury browarniczej i winiarskiej, degustowanie najsmaczniejszych regionalnych wyrobów i poznawanie ludzi, którzy tworzą te niezwykle ciekawe miejsca.
Twórcami Szlaku są dwa stowarzyszenia: Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie w partnerstwie z Dolnośląskim Stowarzyszeniem Browarów Rzemieślniczych. Projekt został dofinansowany z budżetu Samorządu Województwa Dolnośląskiego.
18:00 – 19:00 „ABC Degustacji na przykładzie win dolnośląskich”
Degustacja win z winnic należących do Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina.
Prowadzenie: Jacek Rusiecki – działa na Dolnym Śląsku zarówno w gastronomii jak i w winie od kilkunastu lat. Od ponad 3,5 roku działa także jako Wrocławskie Warsztaty Wina prowadząc wspólnie kursy, szkolenia i degustacje win wraz ze swoim bratem Michałem. Jest dolnośląskim koordynatorem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Udział bezpłatny | Wejściówki do wygrania w konkursach na Scenie Piwno – Kulinarnej lub do odebrania w sklepie festiwalowym
STREFA SPORTÓW MIEJSKICH (tereny zielone)
18:00 – 20:00 – Animatorka Nastazja
Nastazja zaprasza wszystkie dzieci na kolorowe zabawy na trawie! W planie dużo funu i dobrej zabawy 🙂
16:00 – 19:00 – Kosynierzy Wrocław
Aktualny mistrz Polskiej Ligi Lacrosse zaprasza małych i dużych do wspólnej zabawy. Zobaczcie na czym polega lacrosse i spróbujcie swoich sił, może odkryjecie w sobie ukryte pokłady talentu 🙂
16:00 – 20:00 – Fingle – fińske kręgle
Pan Henryk Stokłosa z firmy Kubisport zaprasza do poznania fińskich kręgli zwanych finglami. Gra na pewno zainteresuje tych młodzież, dorosłych i rodziny, a pan Henryk wyjaśni jak w to się gra.
16:00 – 20:00 – Ekostraż Stoisko informacyjne, zbiórka na zwierzaki, warsztaty
BEZPŁATNE BADANIA ALKOMATEM
16:00 – 22:00 – Wrocławski Ośrodek Pomocy Osobom Nietrzeźwym
Odpowiedzialne i bezpieczne spożywanie alkoholu
SCENA PIWNO – KULINARNA (ul. Lotnicza)
12:00 – Instrukcja obsługi Festiwalu
Zaplanuj sobotę na Festiwalu: najlepsze premiery, polecane punkty programu – rekomendacje od Rafała Zielińskiego i Kuby Bartoszewicza.
13:30 – Gieno Mientkiewicz – sery i piwo – pokaz kulinarny
Kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert –
Gieno Mientkiewicz, prowadzący program „Przez dziurkę od sera”, założyciel popularnego bloga serypolskie.blox.pl, autor terminu „polskie sery zagrodowe”. Absolutny pasjonat, smakosz z krwi i kości, miłośnik lokalności.
15:00 – Niepiwne hobby browarników. Tomasz Kopyra
Z Tomkiem Kopyrą o bieganiu po górach.
Najsłynniejszy polski bloger i vloger piwny, autor wielu artykułów i książki „Piwo. Wszystko, co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka”, zafascynował się bieganiem po górach. Wystartował właściwie od zera, a niedawno przebiegł kolejny górski maraton.
Czy piwo nie kłóci się ze sportem? Jak zmieniło się jego vlogowanie po rozpoczęciu przygody z bieganiem? M.in. o tym porozmawiamy z Tomkiem Kopyrą z blogu blog.kopyra.com.
Prowadzenie: Rafał Zieliński
15:45 – Wrocławski Szlak Piwny – rozdanie nagród
W tym roku z okazji 12. edycji WFDP zaprosiliśmy do współpracy 12 pubów,które przez kilka dni zapewniły Wam wspaniałe atrakcje. Czym jest Wrocławski Szlak Piwny? To inicjatywa, która powstała w 2014 roku, aby zachęcić miłośników piwa do poznania ciekawych miejsc we Wrocławiu, do których warto zajrzeć i spróbować nowych piwnych smaków.
16:00 – Czy powrót zainteresowania tradycyjnymi stylami piwa jest związany z inflacją? – panel dyskusyjny
Pils, extra special bitter, dunkel, mild ale – czy renesans tradycyjnych stylów piwnych to efekt wymęczenia rynku przez piwa typu pastry i DDH, czy pokłosie rosnących kosztów życia? Czy wzrastający trend jest szansą, czy raczej zagrożeniem dla polskiego craftu? O tym na scenie głównej porozmawia Kuba Niemiec (The Beervault) z Grzegorzem Zwierzyną (Pinta),
Jurkiem Gibadło (Brokreacja) oraz Szymonem Perecem (FAM.)
17:00 – Jerry Brewery o swojej książce
„Wybierz sobie piwo. Przewodnik po stylach piwnych” autorstwa Jerzego Gibadły, znanego z prowadzenia bloga Jerry Brewery to pierwsza na polskim rynku książka poświęcona stylom piwnym, opisująca wszystkie style, również te, które pojawiły się jako najnowsze trendy.
To 320 stron wiedzy o tym, co znajdziemy na sklepowych półkach i w pubach serwujących piwo rzemieślnicze.
Z Jerrym porozmawiamy nie tylko o pracy nad książką, ale też o tym, czy warto po nią sięgać jeszcze przed rozpoczęciem przygody z piwem kraftowym.
Prowadzenie: Rafał Zieliński
17:45 – PubQuiz na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa
Przed wyruszeniem na Festiwal należy zebrać drużynę.
Świetna zabawa, którą znacie z wrocławskich pubów.
Zbierzcie drużyny i przybywajcie!
19:00 – Gala 12. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa
Wręczenie nagród za najlepsze piwo Festiwalu 2021 oraz wręczenie Nagród WFDP 2022 za wkład w rozwój polskiego craftu.
19:30 – Wręczenie nagród Konkursu Piw Domowych
20:00 – 23:30 – DJ Leesica
WROCŁAWSKIE WARSZTATY PIWOWARSKIE
WWP / NAMIOT (ul. Królewiecka)
12:00 – Enzymy w browarze – wykład – udział bezpłatny
Mówi się, że piwowar tworzy brzeczkę, a drożdże piwo. Ale nie byłoby brzeczki bez działalności enzymów. Czym są enzymy, jak działają, w jaki sposób można z ich pomocą wpływać na proces produkcji. I czy dodawanie enzymów to domena browarów koncernowych. Prowadzący: Marcin Chmielarz
13:00 – Piwa bezalkoholowe – metody produkcji – udział bezpłatny
Czy zastanawialiście się w jaki sposób powstaje piwo bezalkoholowe? Podczas wykładu omówione zostaną metody produkcji piw bezalkoholowych metodami biologicznymi jak i fizycznymi. Ponadto będzie można dowiedzieć się o najnowszych trendach w tej dziedzinie oraz o eksperymentalnych podejściach do tego procesu.
Prowadzący: Mateusz Jackowski,Politechnika Wrocławska, Katedra Inżynierii Bioprocesowej, Mikro i Nanoinżynierii
14.00 – Spotkanie piwowarów domowych
Część branżowa (zamknięta)
16:30 – 19.00 – Spotkanie z piwowarami domowymi
Część otwarta dla publiczności, degustacje | Bilety: 30 zł (Sklep Festiwalowy)
WWP / TWÓJ BROWAR (stoisko od ul. Królewieckiej)
13.00 – Warzenie piwa z procesem zacierania
Warzenie piwa w zautomatyzowanym kotle Grainfather (Prezentacja modeli G30, G40, G70, S40)
12.00 – 20.00 – Prezentacje
Prezentacja sprzętu i akcesoriów marki Grainfather (dla chętnych kupony rabatowe) oraz innych produktów dostępnych w sklepie Twój Browar, porady piwowarskie.
WWP / STOISKO PSPD (Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych)
13:00 – 20:00 – Działalność ciągła
Rozpoznawanie aromatów i smaków, pokazy sprzętów, prasa branżowa, warsztaty
SALE SZKOLENIOWE:
12:00 – 14:00 – Szkolenie dla sędziów piwnych
Jak dojść do sal szkoleniowych: Pobierz plan
To najbardziej zaawansowane szkolenie, podczas którego poznamy 20 substancji, które dość często pojawiają się w piwach nowofalowych. Ich degustacja będzie również pretekstem do tego, aby opowiedzieć o grupach aromatów takich jak estry, fenole, aromaty siarkowe i tym podobne. Skupimy się na wadach, ale nie zabraknie też cech aromatycznych, które są charakterystyczne na konkretnych stylów piwa. To szkolenie zawierające autorski wybór próbek przeznaczone jest dla sędziów piwnych i miłośników piwa, którzy chcą umieć rozpoznawać
poszczególne składowe aromatów, rozpoznawać te, które są wynikiem błędóww produkcji i poznać najlepsze sposoby wyczuwania tych substancji. Aromaty: Aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), DMS, diacetyl, fenolowy, H2S, heksanian etylu, koci, kwas izowalerianowy, kwas kaprylowy, kwas mlekowy, metaliczny, metional, miodowy,
nasłoneczniony, papierowy, przyprawowy, ściągający.
prowadzenie: Paweł Leszczyński | Bilet: 159 zł
https://biletyna.pl/inne/WFDP-2022-Szkolenie-dla-sedziow-piwnych
14:00 – 15:30 – Szkolenie degustatorskie – ODWOŁANE
Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas FDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw. Szkolenie poprowadzi Krzysztof lechowski, Certyfikowany sędzia piwny, były prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
prowadzenie: Krzysztof Lechowski | Bilet: 80 zł
https://biletyna.pl/inne/WFDP-2022-Szkolenie-degustatorskie
15:00 – 16:30 – Szkolenie nie tylko dla piwowarów ODWOŁANE
Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na
bazie aromatów FlavorActiV poprowadzi Paweł Leszczyński, certyfikowany sędzia piwny, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.
To szkolenie pomyślane jest jako kalibracja dla piwowarów domowych i rzemieślniczych, (ale też dla innych
zainteresowanych światem różnorodności piwnych aromatów, niekoniecznie
tych właściwych ) dzięki której będą potrafiły szybko zidentyfikować wady w piwie i określić ich źródło. Mniej będziemy skupiać się na nim na teorii sensorycznej. Zalecane jest, aby każdy z pracowników browaru przeszedł podobny kurs minimum raz do roku.
Aromaty: aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), diacetyl, SO2, H2S,
papierowy, utleniony (mieszanka), sztuczny miód, fenolowy, kwas izowalerianowy.
prowadzenie: Paweł Leszczyński | Bilet: 109 zł
https://biletyna.pl/inne/WFDP-2022-Szkolenie-nie-tylko-dla-piwowarow
17:00 – 18:30 – Szkolenie degustatorskie ODWOŁANE
Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa
podczas FDP. Kursanci będą mogli zapozn ać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw. Szkolenie poprowadzi Krzysztof lechowski, Certyfikowany sędzia piwny, były prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
prowadzenie: Krzysztof Lechowski | Bilet: 80 zł
https://biletyna.pl/inne/WFDP-2022-Szkolenie-degustatorskie
18:00 – 19:30 – Szkolenie nie tylko dla piwowarów ODWOŁANE
Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na
bazie aromatów FlavorActiV poprowadzi Paweł Leszczyński, certyfikowany sędzia piwny, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.To szkolenie pomyślane jest jako kalibracja dla piwowarów domowych i rzemieślniczych, (ale też dla innych zainteresowanych światem różnorodności piwnych aromatów, niekoniecznie
tych właściwych ) dzięki której będą potrafiły szybko zidentyfikować wady w piwie i określić ich źródło. Mniej będziemy skupiać się na nim na teorii sensorycznej. Zalecane jest, aby każdy z pracowników browaru przeszedł podobny kurs minimum raz do roku.
Aromaty: aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), diacetyl, SO2, H2S,
papierowy, utleniony (mieszanka), sztuczny miód, fenolowy, kwas izowalerianowy.
prowadzenie: Paweł Leszczyński | Bilet: 109 zł
https://biletyna.pl/inne/WFDP-2022-Szkolenie-nie-tylko-dla-piwowarow
STREFA TURYSTYKI PIWNEJ – DOLNOŚLĄSKI SZLAK PIWA I WINA
12:00 – 20:00 – Prezentacja Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina
Dolnośląski Szlak Piwa i Wina to inicjatywa, która ułatwia ludziom z całej Polski oraz z innych krajów zwiedzanie Dolnego Śląska i poznawanie zlokalizowanych w tym atrakcyjnym turystycznie obszarze browarów i winnic, poznawanie kultury browarniczej i winiarskiej, degustowanie najsmaczniejszych regionalnych wyrobów i poznawanie ludzi, którzy tworzą te niezwykle ciekawe miejsca.
Twórcami Szlaku są dwa stowarzyszenia: Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie w partnerstwie z Dolnośląskim Stowarzyszeniem Browarów Rzemieślniczych. Projekt został dofinansowany z budżetu Samorządu Województwa Dolnośląskiego.
14:00 – 15:00 – Piwna prelekcja połączona z degustacją
Jeśli dopiero co zainteresowałeś się bogactwem piwnego świata to jest to propozycja dla Ciebie! Podczas szkolenia dowiesz się co nieco na temat rynku piwa, jego historii, stylach, sposobach degustacji czy piwnych ciekawostkach. W części praktycznej natomiast proponujemy degustację i bazową ocenę sensoryczną 6 różnych styli piw. Zapewniamy,
że po wysłuchaniu pierwszej części szkolenia style odgadniecie sami!
Prowadzący: Piwny Klub: Jest nas dwóch: Paweł i Paweł, tworzymy piwny duet od stycznia 2017 roku. Do piwa podchodzimy z szacunkiem, ale i dużą dozą z dystansu. W końcu „it’s just a beer!”
Udział bezpłatny | Wejściówki do wygrania w konkursach lub do odebrania w sklepie festiwalowym
15:30 – 16:30 – „ABC Degustacji na przykładzie win dolnośląskich”
Degustacja win z winnic należących do Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina.
Prowadzenie: Jacek Rusiecki – działa na Dolnym Śląsku zarówno w gastronomii jak i w winie od kilkunastu lat. Od ponad 3,5 roku działa także jako Wrocławskie Warsztaty Wina prowadząc wspólnie kursy, szkolenia i degustacje win wraz ze swoim bratem Michałem. Jest dolnośląskim koordynatorem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Udział bezpłatny | Wejściówki do wygrania w konkursach lub do odebrania w sklepie festiwalowym
17:00 – 18:00 – Piwna prelekcja połączona z degustacją
Jeśli dopiero co zainteresowałeś się bogactwem piwnego świata to jest to propozycja dla Ciebie! Podczas szkolenia dowiesz się co nieco na temat rynku piwa, jego historii, stylach, sposobach degustacji czy piwnych ciekawostkach. W części praktycznej natomiast proponujemy degustację i bazową ocenę sensoryczną 6 różnych styli piw. Zapewniamy,
że po wysłuchaniu pierwszej części szkolenia style odgadniecie sami!
Prowadzący: Piwny Klub: Jest nas dwóch: Paweł i Paweł, tworzymy piwny duet od stycznia 2017 roku. Do piwa podchodzimy z szacunkiem, ale i dużą dozą z dystansu. W końcu „it’s just a beer!”
Udział bezpłatny | Wejściówki do wygrania w konkursach lub do odebrania w sklepie festiwalowym
18:30 – 19:30 – „ABC Degustacji na przykładzie win dolnośląskich”
Degustacja win z winnic należących do Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina.
Prowadzenie: Jacek Rusiecki – działa na Dolnym Śląsku zarówno w gastronomii jak i w winie od kilkunastu lat. Od ponad 3,5 roku działa także jako Wrocławskie Warsztaty Wina prowadząc wspólnie kursy, szkolenia i degustacje win wraz ze swoim bratem Michałem. Jest dolnośląskim koordynatorem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Udział bezpłatny | Wejściówki do wygrania w konkursach lub do odebrania w sklepie festiwalowym
STREFA SPORTÓW MIEJSKICH (tereny zielone)
12:00 – 15:00 – Kosynierzy Wrocław
Aktualny mistrz Polskiej Ligi Lacrosse zaprasza małych i dużych do wspólnej zabawy. Zobaczcie na czym polega lacrosse i spróbujcie swoich sił, może odkryjecie w sobie ukryte pokłady talentu 🙂
14.00 – 18.00 – Rugby Wrocław
Rugby to w Polsce dość niszowy sport, który ma jednak rzesze fanów na całym świecie. Wpadnijcie zobaczyć dlaczego. Drużyna Rugby Wrocław pokaże wam jak się gra w rugby i jak porządnie rzucić piłką. Dużo zabawy i porządna dawka ruchu gwarantowane!
12.00 – 20.00 – Wrocław Lions Australian Rules Football Club
A o Futbolu Australijskim słyszeliście kiedyś? AFL zapoczątkowano w Bydgoszczy w połowie 2015 roku. Australijczyk mieszkający w tym regionie zebrał pierwszą grupę ludzi, w celu pokopania na boisku australijskiej piłki futbolowej. Obecnie drużyny prężnie rozwijają się zarówno w dużych i małych miastach. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, wpadaj do nas! Wrocław Lions pokażą wam jak się prawidłowo kopie piłkę i dlaczego warto z nimi zagrać 🙂
12:00 – 20:00 – Fingle – fińske kręgle
Pan Henryk Stokłosa z firmy Kubisport zaprasza do poznania fińskich kręgli zwanych finglami. Gra na pewno zainteresuje tych młodzież, dorosłych i rodziny, a pan Henryk wyjaśni jak w to się gra.
12:00 – 20:00 – Ekostraż
Stoisko informacyjne, zbiórka na zwierzaki, warsztaty
BEZPŁATNE BADANIA ALKOMATEM
12:00 – 22:00 – Wrocławski Ośrodek Pomocy Osobom Nietrzeźwym
Odpowiedzialne i bezpieczne spożywanie alkoholu.
SCENA PIWNO – KULINARNA (od ul. Lotniczej)
12:00 – DJ Mingis
15:00 – Instrukcja obsługi Festiwalu
Kuba Bartoszewicz i Rafał Zieliński podpowiadają, gdzie szukać najciekawszych smaków, na jakie warsztaty i szkolenia warto się zapisać.
15:15 – Niepiwne hobby browarników. Agnieszka Dejna
Z Agnieszką Dejną o nurkowaniu. Na co dzień rządzi Browarem Spółdzielczym, a w wolnych chwilach zwiedza podwodny świat. Nurkowanie to jej pasja, stara się ją łączyć nawet ze służbowymi, piwnymi wyjazdami. Agnieszka opowie m.in. o kursach nurkowania i o tym, co ciekawego widziała pod wodą. Prowadzenie: Rafał Zieliński
16:00 – Gieno Mientkiewicz – sery i piwo – pokaz kulinarny
Kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert – Gieno Mientkiewicz, prowadzący program „Przez dziurkę od sera”, założyciel popularnego bloga serypolskie.blox.pl, autor terminu „polskie sery zagrodowe”. Absolutny pasjonat, smakosz z krwi i kości, miłośnik lokalności.
17:30 – Konkurs z Piwnym Klubem
Pytania tylko dla wytrawnych znawców piwa.
18:00 – Ogłoszenie wyników głosowania w aplikacji na najlepsze piwo Festiwalu 2022
18:30 – Piwny Klub – gorące podsumowanie
Co smakowało, co warto zabrać na wynos?
WROCŁAWSKIE WARSZTATY PIWOWARSKIE
WWP / NAMIOT (ul. Królewiecka)
12:00 – 13:30 – Analiza piwa
Podczas wykładu omówione zostaną techniki analityczne stosowane w kontroli parametrów piwa oraz zasady działania najczęściej stosowanych urządzeń analitycznych. Jednocześnie spróbuję
opowiedzieć jakie analizy można wykonać w domu oraz jakie informacje można z nich uzyskać.
Prowadzący: Mateusz Jackowski,
Politechnika Wrocławska, Katedra Inżynierii Bioprocesowej, Mikro i Nanoinżynierii
14:00 – 15:30 – ABC cydrów polskich – ODWOŁANE
W trakcie degustacji poznasz 6 różnych odsłon polskiego cydrownictwa. Czy wiesz czym jest cydr? Jakie może mieć barwy, aromaty, smaki? Z jakich jabłek produkuje się cydr i dlaczego? Dowiesz się czym jest cydr rzemieślniczy i dlaczego różni się od koncernowego, nie tylko ceną. I najważniejsze –jak bardzo różne cydry robi się w Polsce. Jeśli uważasz, że cydry są słodkie – to bardzo zaskoczę Cię tym czego spróbujesz. Jeśli uważasz ze cydry są tylko kwaśne i nijakie to też czeka Cię duża niespodzianka. Prowadząca: Ania Dławichowska/Hedonistic Life Approach – popularyzatorkac cydrów i miodów pitnych, sędzia miodosytnicza.
Bilety 100 zł:
https://biletyna.pl/inne/WFDP-22-ABC-cydrow-polskich/Wroclaw
biletyna.pl
16:30 – 18:00 – ABC miodów pitnych – ODWOŁANE
Podczas degustacji poznasz 6 polskich rzemieślniczych miodów pitnych. Miód pitny uchodzi za wybitnie polski alkohol. Jednak jego historia jest równie długa jak wina! Gdzie i jak się go produkuje dzisiaj? Czy każdy miód pitny jest bardzo słodki i bardzo mocny? W czasie degustacji poznasz odpowiedzi na te pytania oraz spróbujesz miodów z dodatkiem owoców, kwiatów i przypraw. Poznasz tradycyjne i nowoczesne podejście do miodów pitnych w wykonaniu polskich rzemieślniczych miodosytników, którzy cieszą się ogromnym uznaniem za granicą, zdobywając liczne medale.
Prowadząca: Ania Dławichowska/Hedonistic Life Approach – popularyzatorkac cydrów i miodów pitnych, sędzia miodosytnicza.
Bilety 100 zł: https://biletyna.pl/inne/WFDP-22-ABC-miodow-pitnych/Wroclaw
SALE SZKOLENIOWE
Jak dojść do sal szkoleniowych: Pobierz plan
13:00 – 14:30 – Szkolenie nie tylko dla piwowarów ODWOŁANE
Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na
bazie aromatów FlavorActiV poprowadzi Paweł Leszczyński, certyfikowany sędzia piwny, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.To szkolenie pomyślane jest jako kalibracja dla piwowarów domowych i rzemieślniczych, (ale też dla innych zainteresowanych światem różnorodności piwnych aromatów, niekoniecznie
tych właściwych ) dzięki której będą potrafiły szybko zidentyfikować wady w piwie i określić ich źródło. Mniej będziemy skupiać się na nim na teorii sensorycznej. Zalecane jest, aby każdy z pracowników browaru przeszedł podobny kurs minimum raz do roku.
Aromaty: aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), diacetyl, SO2, H2S,
papierowy, utleniony (mieszanka), sztuczny miód, fenolowy, kwas izowalerianowy.
prowadzenie: Paweł Leszczyński | Bilet: 109 zł
https://biletyna.pl/inne/WFDP-2022-Szkolenie-nie-tylko-dla-piwowarow
14:00 – 15:30 – Szkolenie degustatorskie ODWOŁANE
Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas FDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw. Szkolenie poprowadzi Krzysztof lechowski, Certyfikowany sędzia piwny, były prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
prowadzenie: Krzysztof Lechowski | Bilet: 80 zł
https://biletyna.pl/inne/WFDP-2022-Szkolenie-degustatorskie
WWP / TWÓJ BROWAR (stoisko od ul. Królewieckiej)
12:00 – 18:00 – Prezentacje
Prezentacja sprzętu i akcesoriów marki Grainfather (dla chętnych kupony rabatowe) oraz innych produktów dostępnych w sklepie Twój Browar, porady piwowarskie.
STREFA TURYSTYKI PIWNEJ – DOLNOŚLĄSKI SZLAK PIWA I WINA
12:00 – 19:00 – Prezentacja Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina
Dolnośląski Szlak Piwa i Wina to inicjatywa, która ułatwia ludziom z całej Polski oraz z innych krajów zwiedzanie Dolnego Śląska i poznawanie zlokalizowanych w tym atrakcyjnym turystycznie obszarze browarów i winnic, poznawanie kultury browarniczej i winiarskiej, degustowanie najsmaczniejszych regionalnych wyrobów i poznawanie ludzi, którzy tworzą te niezwykle ciekawe miejsca.
Udział bezpłatny | Wejściówki do wygrania w konkursach lub do odebrania w sklepie festiwalowym
14:00 – 15:00 – Piwna prelekcja połączona z degustacją
Jeśli dopiero co zainteresowałeś się bogactwem piwnego świata to jest to propozycja dla Ciebie! Podczas szkolenia dowiesz się co nieco na temat rynku piwa, jego historii, stylach, sposobach degustacji czy piwnych ciekawostkach. W części praktycznej natomiast proponujemy degustację i bazową ocenę sensoryczną 6 różnych styli piw. Zapewniamy, że po wysłuchaniu pierwszej części szkolenia style odgadniecie sami!
Prowadzący: Piwny Klub: Jest nas dwóch: Paweł i Paweł, tworzymy piwny duet od stycznia 2017 roku. Do piwa podchodzimy z szacunkiem, ale i dużą dozą z dystansu. W końcu „it’s just a beer!”
Udział bezpłatny | Wejściówki do wygrania w konkursach lub do odebrania w sklepie festiwalowym
15:30 – 16:30 – Piwna prelekcja połączona z degustacją
Jeśli dopiero co zainteresowałeś się bogactwem piwnego świata to jest to propozycja dla Ciebie! Podczas szkolenia dowiesz się co nieco na temat rynku piwa, jego historii, stylach, sposobach degustacji czy piwnych ciekawostkach. W części praktycznej natomiast proponujemy degustację i bazową ocenę sensoryczną 6 różnych styli piw. Zapewniamy,
że po wysłuchaniu pierwszej części szkolenia style odgadniecie sami!
Prowadzący: Piwny Klub: Jest nas dwóch: Paweł i Paweł, tworzymy piwny duet od stycznia 2017 roku. Do piwa podchodzimy z szacunkiem, ale i dużą dozą z dystansu. W końcu „it’s just a beer!”
Udział bezpłatny | Wejściówki do wygrania w konkursach lub do odebrania w sklepie festiwalowym
17:00 – 18:00 – „ABC Degustacji na przykładzie win dolnośląskich”
Degustacja win z winnic należących do Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina.
Prowadzenie: Jacek Rusiecki – działa na Dolnym Śląsku zarówno w gastronomii jak i w winie od kilkunastu lat. Od ponad 3,5 roku działa także jako Wrocławskie Warsztaty Wina prowadząc wspólnie kursy, szkolenia i degustacje win wraz ze swoim bratem Michałem. Jest dolnośląskim koordynatorem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Udział bezpłatny | Wejściówki do wygrania w konkursach lub do odebrania w sklepie festiwalowym
STREFA SPORTÓW MIEJSKICH
16:00 – 19:00 – Kosynierzy Wrocław
Aktualny mistrz Polskiej Ligi Lacrosse zaprasza małych i dużych do wspólnej zabawy. Zobaczcie na czym polega lacrosse i spróbujcie swoich sił, może odkryjecie w sobie ukryte pokłady talentu 🙂
14.00 – 18.00 – Rugby Wrocław
Rugby to w Polsce dość niszowy sport, który ma jednak rzesze fanów na całym świecie. Wpadnijcie zobaczyć dlaczego. Drużyna Rugby Wrocław pokaże wam jak się gra w rugby i jak porządnie rzucić piłką. Dużo zabawy i porządna dawka ruchu gwarantowane!
12:00 – 18:00 – Fingle – fińske kręgle
Pan Henryk Stokłosa z firmy Kubisport zaprasza do poznania fińskich kręgli zwanych finglami. Gra na pewno zainteresuje tych młodzież, dorosłych i rodziny, a pan Henryk wyjaśni jak w to się gra.
12:00 – 20:00 – Ekostraż
Stoisko informacyjne, zbiórka na zwierzaki, warsztaty
BEZPŁATNE BADANIA ALKOMATEM
12:00 – 20:00 – Wrocławski Ośrodek Pomocy Osobom Nietrzeźwym
Odpowiedzialne i bezpieczne spożywanie alkoholu.