Image Alt

13. WFDP 26-28 maja 2023

13. WFDP 26-28 maja 2023

Warsztaty piwowarskie, oryginalne jedzenie, atrakcje dla dzieci, szkolenia sensoryczne, muzyka i piwa z najlepszych polskich browarów rzemieślniczych – m.in. to czeka nas na 13. edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Największy i najstarszy festiwalu piwa kraftowego w Polsce odbędzie się w dniach 26-28 maja na stadionie Tarczyński Arena Wrocław.

 

Na esplanadzie stadionu stanie około 80 stoisk najlepszych polskich browarów serwujących piwa w wielu stylach i smakach. Lagery, treściwe portery, stouty, kwaśnie soury, pszeniczne, pachnące chmielami IPA czy te z nietypowymi dodatkami – to tylko wycinek piwnego świata, jaki będziemy mogli poznać na 13. WFDP.
Nie zabraknie oczywiście browarów z Wrocławia i z Dolnego Śląska, będzie też Strefa Debiutantów, czyli browarów nowych, lub które na WFDP pojawią się po raz pierwszy.
Będzie też, jak co roku, specjalnie zaprojektowane, kolekcjonerskie szkło festiwalowe.

 

Spotkanie piwowarów i festiwalowe piwo

Tradycyjnie odbędzie się spotkanie piwowarów podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich – to będzie już ich 19. odsłona.
Piwo festiwalowe na 13. WFDP uwarzy Browar TankBusters – ich piwo wygrało w głosowaniu uczestników 12. edycji na najlepsze piwo tamtej odsłony Festiwalu. Było to prawdziwe „wejście smoka” – TankBusters byli na ubiegłorocznym festiwalu gościem Strefy Debiutantów.
W tym roku również wręczymy Laury, czyli nagrody za najlepsze piwo 12. WFDP, które wybrała festiwalowa publiczność, oraz ogłosimy zwycięzców tegorocznego plebiscytu na najlepsze piwo Festiwalu.
Po raz trzeci przyznane zostaną też Honorowe Nagrody WFDP. To wyróżnienia dla tych, którzy poszerzają nasze piwne horyzonty działając często nie w browarach, ale na innych polach piwnej rewolucji.

 

Piwne szkolenia i pyszne jedzenie

Jak co roku w ramach WFDP odbędą się piwne szkolenia o różnym stopniu zaawansowania. Będzie coś „nie tylko dla piwowarów”, szkolenie dla sędziów piwnych oraz szkolenie degustatorskie.
Podczas Festiwalu będzie okazja poznać inne trunki rzemieślnicze, czyli wina, cydry, miody pitne oraz destylaty.
Nie zabraknie pysznego jedzenia – o strefę gastronomiczną zadbają po raz kolejny Wrocławscy Ulicożercy, świetnie znani w stolicy Dolnego Śląska tropiciele i specjaliści od oryginalnych smaków.
Będą dyskusje, spotkania z osobami z branży piwowarskiej i gastronomicznej, konkursy z nagrodami na festiwalowej scenie i strefa sportów miejskich. Dla najmłodszych będą kolorowe „dmuchańce” i inne wesołe atrakcje.

 

Zero jednorazowego plastiku na stosikach piwnych

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa dbając o środowisko w ubiegłym roku całkowicie wyeliminował ze stoisk piwnych opakowania jednorazowe. Tak będzie też w tym roku. Wyjątkiem mogą być jedynie zestawy degustacyjne, ale te będą podawane w naczyniach biodegradowalnych.

– Piwo najlepiej smakuje ze szkła. Zachęcamy do zakupu festiwalowych szklanek, kielichów i kufli, które dostępne będą w sklepiku festiwalowym i na stoiskach piwnych. Browary będą mieć też swoje szkiełka, poza tym, jak co roku,  można przyjść na nasz  Festiwal z własnym naczyniem – mówią organizatorzy. Na terenie Festiwalu będą punkty do własnoręcznego płukania szkła.

Na stoiskach piwnych będą też kubki wielorazowe Kocham Piwo – będzie je można kupić i zabrać ze sobą do domu. Ale przede wszystkim – będą punkty wypożyczania kubków wielorazowych, z festiwalową grafiką – tegoroczną I ubiegłoroczną. Aby wypożyczyć kubek wystarczy wpłacić kaucję – pieniądze wrócą do nas, gdy oddamy kubek w punkcie wypożyczenia. Ale można je też zabrać ze sobą na pamiątkę I używać podczas innych imprez, czy też na wycieczki w plener.

Oddałeś/aś maksymalną ilość głosów w dniu dzisiejszym. Zamknij

Już głosowałeś/aś na to piwo. Zamknij

Twój głos został oddany. Dziękujemy.